Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hannes Stiller (till vänster) och Fredrik Oldrup Jensen.  Bild: CARL SANDIN
Hannes Stiller (till vänster) och Fredrik Oldrup Jensen. Bild: CARL SANDIN

Uppdelningen tydlig mellan Stiller och Jonsson

Eftersom Poya Asbaghi var sjuk leddes måndagens träningspass av de assisterande tränarna Hannes Stiller och Hjalmar Jonsson. En chans att se hur den nya tränarkonstellation ska försöka bidra till IFK Göteborg under säsongsslutet – och åtminstone ett mönster gick att se.
– Det var väl ganska tydligt att det var så, sedan ska vi inte förändra allting här, säger Stiller.

IFK Göteborgs nya tränarkonstellation börjar ta form – och speltaktiska saker så smått skönja. Måndagens träningspass var det tredje sedan onsdagens förändring på ledarsidan i klubben.

Det var då sportchef Mats Gren och assisterande tränaren Alf Westerberg lämnade sina uppdrag. Jonas Olsson, som ersatt Mats Gren som sportchef, följde träningspasset på plats på Kamratgården.

– Jag vill se så mycket jag kan och stötta verksamheten. Jag känner de flesta spelarna sedan tidigare. Det viktigaste är få se de spelare jag inte har sett förut.

LÄS MER: Poya Asbaghi om sina nya assisterande tränare

Hans bedömning av träningspasset?

– Det såg helt okej ut. Det finns delar av det som är bra och delar som kunde varit bättre. Hannes och Hjalmar gör det jättebra, tyvärr var Poya sjuk i dag, säger Jonas Olsson.

"Sedan ska vi inte förändra allting"

Uppdelningen var att den tidigare försvarsspelaren Hjalmar Jonsson höll i försvarsövningarna (han var även med i några spelövningar), medan den tidigare anfallsspelaren Hannes Stiller ansvarade för övningarna med inriktning på anfallskombinationer.

– Det var en bra analys från sidan! Det var väl ganska tydligt att det var så, sedan ska vi inte förändra allting här. Vi vill jobba med en viss tydlighet, i dag blev det att Hjalmar jobbade med de defensiva och jag med de offensiva, säger Hannes Stiller.

Hannes Stiller, Robin Söder och Hjalmar Jonsson. . Bild: CARL SANDIN
Hannes Stiller, Robin Söder och Hjalmar Jonsson. . Bild: CARL SANDIN

Han fortsätter:

– Vi får se hur det blir framgent, men det är klart att Hjalmar har en stor erfarenhet av försvarsspel, jag kanske har lite mer inriktning på det offensiva spelet. Nu är det inte så att vi alltid gör så i U-truppen, vi kan variera det och köra lite olika, i dag blev det så.

Exakt hur den taktiska planen ser ut framöver vill Hannes Stiller avvakta med att berätta.

– Vi håller det lite grand för oss själva. Det är principen vi är ute efter; att få en lite större tydlighet i arbetssättet de här sista fem omgångarna. Som jag har sagt innan, vi skall inte förändra allt de har gjort innan under året. Det finns mycket bra saker som vi skall hålla fast vid, vissa detaljer i vårt spel, lite strukturer i vad vi håller på med.

"Oerhört snabba beslut förra veckan"

Som spelare var Hannes Stiller en kraftfull och hårt arbetande anfallare, i tanke ofta kopplat till 4-4-2. Som ledare har han en annan utgångspunkt.

– Jag vet vilken spelare jag var då och vad jag var duktig på, men det kanske inte är en fotboll jag måste tvinga fram i en grupp. I U19 spelar vi inte på det sättet.

Din syn på dagens pass?

– Jag tyckte att det var bra. De har haft tre dagars ledighet och fått vila huvudena lite grand och komma tillbaka. Komma in i det som komma skall (BP borta) om exakt en vecka. De kom tillbaka med bra energi. Klart att det har varit en turbulent vecka för alla spelare. Nu har vi fått nollställa det och kan börja köra på igen.

LÄS MER: Dagarna som förändrade IFK Göteborg

Upplägget för resten av veckan är att det är träning tisdag-torsdag, ledigt fredag, träning lördag-söndag och match mot BP på måndag. August Erlingmark och Marcus Degerlund är på landslagsuppdrag, Emil Salomonsson och André Calisir är i slutskedet av rehabträning.

Så här beskriver Hannes Stiller hur han har kommit in i sitt nya uppdrag.

– Snabbt, skulle jag säga! Det är så i den här världen. Det var oerhört snabba beslut förra veckan. Det är bara att hålla kvar i det repet och köra.

– Jag tycker att det är kul. Det är bra killar. Vi känner killarna sedan innan. Det är klart, det är skillnad att jobba med dem och stå vid sidan av och snacka i matsalen. De verkar vara mottagliga och bra killar.

Hur funkade processen för dig efter att du fick frågan i förra veckan?

– Spontant är det ju ja, sedan måste man stämma av lite med Poya och prata sig samman så att vi är på ungefär samma våglängd i vad man tycker och tänker. Så helt ja-ja är det inte. Man får tänka efter lite först också.

LÄS MER: Jonas Olsson om nya sportchefsrollen

"Mycket som ramlar i knäet"

För Jonas Olsson har första tiden som sportchef inneburit övertagande av kontakter.

– Det är mycket som ramlar i knäet, det är väldigt mycket att göra, det är väldigt roligt. Ett jobb jag trivs med. Jag gillar att jobba med fotboll och har bra energi.

Vad specifikt går tiden till?

– Alla spelare har rådgivare, de har haft en relation med Mats. Nu när jag har tagit över Mats roll så hör de av sig till mig. Många av dem har jag känt sedan tidigare. Det handlar om att titta på planeringen till nästa år, kortsiktigt att ta tre poäng mot BP. Jag växlar där emellan.

Resten av måndagen gick till att möten – och att läsa och svara på mejl.

– Jag hade gärna sett att dygnet hade haft några timmar till just nu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.