Unge supertränaren Matthias Jaissle gör succé i Europa

För ett år sedan hade han aldrig varit huvudtränare för ett seniorlag. Nu gör 33-årige Matthias Jaissle succé i ungdomliga Red Bull Salzburg, som för första gången tagit sig till Champions League-slutspel. Jaissle pekas ut som nästa stora tyska tränarnamn – men jämförelserna med Julian Nagelsmann skakar han gärna av sig.
– Jag är inte Nagelsmann 2.0. Jag är Matthias Jaissle, säger han.

ANNONS

I Champions League-åttondelsfinalen mellan Red Bull Salzburg och Bayern München var det lätt att låta blicken fixeras vid tränarbänkarna, där en ung tysk i eleganta kläder vankade av och an och frenetiskt vrålade ut instruktioner till sitt lag som försökte bibehålla en 1–0-ledning. Bredvid honom stod Julian Nagelsmann.

Matthias Jaissle har gjort stor succé i Red Bull Salzburg, men i jämförelse med den ett år äldre tränarkollegan Nagelsmann – som redan är väletablerad som en av världens främsta tränare – är 33-årige Jaissle alltjämt en doldis. För en ung, tysk tränare som gjort sitt språng mot tränareliten via Red Bulls verksamhet är jämförelserna med Nagelsmann något han tvingas leva med – även om han själv helst undviker dem.

ANNONS

– Jag är inte Julian Nagelsmann 2.0. Jag är Matthias Jaissle, säger han.

För ett år sedan hade Jaissle aldrig varit huvudtränare för ett seniorlag och när han i somras utsågs till ersättare för Jesse Marsch var det få som ens visste vem han var. Inom Red Bull-koncernen har dock Jaissle sedan länge varit utpekad som en framtidsman.

Jaissle var en talangfull fotbollsspelare och som 18-åring värvades han till Hoffenheim av Ralf Rangnick, mannen som senare skulle lägga grunden för Red Bulls fotbollsframgångar. Jaissle följde med på Hoffenheims resa till Bundesliga, men spelarkarriären fick 2014 ett abrupt slut till följd av en knäskada.

När en karriär dog föddes dock en annan.

– Rangnick gav mig möjligheten att börja träna i Leipzig, och jag hyser stor tacksamhet mot honom för det, säger Jaissle till The Athletic.

Jaissle inledde i RB Leipzigs U16-lag tillsammans med nuvarande Hoffenheim-tränaren Sebastian Hoeness. Därifrån började klättringen inom koncernen. Via U17-laget hamnade han i Danmark och Bröndby innan han 2019 tog över som U18-tränare i Salzburg. Först i januari 2021 fick han testa på rollen som seniortränare, i Salzburgs systerklubb Liefering.

Ett halvår räckte för att övertyga Salzburgs sportchef Christoph Freund om att Jaissle var mogen för större uppgifter. Det har visat sig vara ett lyckat beslut.

ANNONS

Med en offensiv 4-3-1-2-uppställning med framstormande ytterbackar har Jaissles unga lag imponerat stort. Salzburg har dominerat fotbollen i Österrike sedan Dietrich Mateschitz Red Bull-imperiums intåg i klubben 2005 och Salzburg har radat upp åtta raka ligasegrar. Med 17 poängs ledning tycks en nionde titel oundviklig och Jaissle har dessutom för första gången lett laget till slutspel i Champions League – där åttondelsfinalen i högsta grad lever efter 1–1 i första mötet mot Bayern.

– Jaissle använder sig av en väldigt intressant och offensiv stil. Han är någon jag verkligen uppskattar. Vi är från samma generation och kände varandra i Hoffenheim där vi hade en bra relation, berättar Nagelsmann.

Salzburg och sportchef Freund gjort sig kända för att vara utomordentligt skickliga på att identifiera och utveckla unga talanger. Spelare som Sadio Mané, Dominik Szoboszlai, Dayot Upamecano, och Erling Haaland har fått karriären att lyfta via Salzburg och den nuvarande upplagan innehåller en hel del spelare värda att hålla ögonen på. 20-årige anfallstalangen Karim Adeyemi är redan en jagad man och 21-åringarna Mohamed Camara och Brendan Aaronson imponerar stort, precis som Benjamin Sesko, 18, Luka Sucic, 19, och 21-årige Noah Okafor.

Även på tränarsidan har Red Bull Salzburgs talangpool blomstrat på senare år och Jaissle ser ut att gå en ljus framtid till mötes – även om han själv föredrar att leva i nuet.

ANNONS

– Som spelare fick jag uppleva hur smärtsamt fort fotbollen kan gå och att långsiktiga planer är värdelösa. Därför lever jag här och nu. Jag trivs verkligen i Salzburg. Jag vill bara fortsätta utvecklas, som tränare och människa, och bli den bästa tränaren jag kan, säger han.

Helgens hetaste:

Sevilla – Real Betis

Andalusiskt derby på Ramón Sánchez Pizjuán i Sevilla mellan två lag som slåss i den absoluta toppen av La Liga. Tabelltvåan Sevilla har varit kryssbenägna på sistone vilket gjort att trean Real Betis kunnat äta upp lite av avståndet, som nu är fem poäng.

Söndag 16.15, C More Live

Chelsea – Liverpool

Chelsea och Liverpool drabbar samman i finalen i Carabao Cup. Båda lagen kliver in i finalen fyllda med självförtroende efter fina resultat i veckan där Chelsea besegrade franska mästarna Lille med 2–0 och Liverpool fullständigt körde över Leeds med 6–0. Det är upplagt för en underhållande final.

Söndag 17.30, Viasat Sport Premium

Lazio – Napoli

Napoli är i allra högsta grad med i Serie A:s scudettostrid, där de båda Milano-klubbarna utgör främsta utmanare. Napoli är trea, med två poäng upp till ettan Milan, inför söndagens toppmöte mot Maurizio Sarris Lazio, som tampas om Europaplatserna lite längre ned i tabellen.

Söndag 20.35, C More Live

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS