Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rudy Alvarado bloggar om ungdomsfotboll och har järnkoll på de lokala talangerna. Bild: Måns Langhjelm.

Ungdomsexperten: "En av de största talangerna"

Rudy Alvarado har sedan sju år tillbaka på heltid ägnat sig åt att följa ungdomsfotbollen i Göteborg. Han har kanske bäst koll av alla på stadens talanger – och ser många framtida storspelare blomma just nu.

Vad är roligast med att följa talanger?

– Att få vara med på talangernas resor. Alla blir inte superstjärnor men det är ändå roligt att följa dem. Själva resan är alltid kul att följa. 

Sticker någon talang ut?

– Carlos Strandberg började jag följa när han var 12-13 och han följer jag än i dag. Han är en av de största talangerna som jag fått äran att följa. Kristopher Da Graca, Adnan Maric, Tesfaldet Tekie och Ihab Naser är några andra jag följt. Det finns många. 

Hur är statusen på ungdomsfotbollen i Göteborg i år?

– Den är väldigt bra, det ser man också på tabellerna i staden. Jag tycker vi ska vara nöjda. 

Vilka klubbar gör det bra?

– Det går inte att dölja Blåvitts statistik. De är bäst i staden på akademisidan. Sedan tycker jag Öis har paketerat sin akademi väldigt bra. Tittar man på spelarna som är i U17-U19 där så har man fått till två bra och utveckla dem vidare. Det ska dem ha all cred för. Sedan måste jag nämna Häcken. Jag är supporter och deras akademi är väldigt fin. Det är många spelare som vill dit. 

Vad är det viktigaste för att en talang ska gå hela vägen?

– Man ska vara villig att göra jobbet. Ett stort problem är att många drömmer om att vara där nu, men inte vet hur mans ka komma dit. Då söker man oftast genvägar genom att byta klubb lite för mycket och inte ha tålamodet. Det handlar inte bara om att gå till träningen fyra gånger i veckan utan det handlar om hur man sover, vilken mat man äter och hela paketet. 

I GP-sportens podcast 031 Fotboll deltar Rudy Alvarado och utser sina två största talanger. Podcasten går att lyssna till från och med torsdag. 
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.