Unga veteraner ska styra GFC mot toppen: "Naturligt att ta ansvar"

ANNONS
|

Med en snittålder på strax under 21 år tillhör Kopparbergs/Göteborg FC ett av de absolut yngsta lagen i damallsvenskan. Trotjänarna Anna Ahlstrand, 36 och Sara Lindén, 33 har tackat för sig och finns inte längre kvar i klubben. Äldst i laget är nu istället Beata Kollmats, 24, och Catrine Johansson, 25. Och inför säsongen då GFC ska ta ytterligare ett kliv mot toppen vilar ett tungt ansvar på de unga veteranerna. En uppgift de trivs med att axla.

– Det är klart man saknar Anna och Sara, men det har alltid varit naturligt för mig att ta ansvar, så jag har inte haft några problem med det. Men visst, nu får man kliva fram lite mer, säger Beata Kollmats.

ANNONS

Catrine Johansson, som gör sin elfte säsong i GFC, minns tillbaka på när hon som 15-åring kom till Göteborg från Ytterby. Hon menar att det är viss skillnad på hur det är att vara en av de yngsta i laget till att nu vara äldst.

– Då var det verkligen bara att lära sig och se upp till de äldre och få fotbollskunskap. Nu är det mer ansvar och att man ska föra något vidare. Ibland har vi haft det äldsta laget i damallsvenskan, nu har vi en av de yngsta trupperna, det är roligt.

"Finns en utvecklingspotential"

Och veteranerna tror det finns flera fördelar med att truppen har låg snittålder.

– Det är en väldig hunger i laget. När vi är i den åldern, som vi är, kommer vi att klättra. Det finns verkligen en utvecklingspotential, säger Kollmats.

Samtidigt menar försvararen att det är viktigt att ha några rutinerade spelare i truppen - om man vill nå framgång.

– Har man en hel trupp utan erfarenhet från att spela damallsvenskan hade det kanske inte blivit så lätt, men en mix tror jag är bra. Vi är fortfarande unga, även vi äldre som har varit med ett tag. Det spelar inte så stor roll med ålder, bara du har erfarenhet.

ANNONS

"Alla är stjärnor"

Förra säsongen slutade GFC femma i tabellen. I år siktar klubben, som har fått behålla stora delar av fjolårets trupp, på att bli bättre än så. Fullt rimligt, menar Catrine Johansson, som trots att laget inte har samma erfarenhet och stjärnglans som vissa tidigare GFC-upplagor, håller årets unga lag högt.

– Vi har haft väldigt bra trupper tidigare år, men det här är något nytt. Från och med i fjol började vi bygga från grunden. Därför tror jag att det här kan utvecklas till något bättre.

– Och tidigare erfarenheter i klubben är att vi har varit som bäst när vi inte har haft ”stjärnor” utan när alla har stort ansvar och känner att vi är på samma nivå. Vi inte har någon klar stjärna utan vi är alla stjärnor och vi ska göra detta tillsammans.

ANNONS