Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Uefa-toppen Aleksander Ceferin: För tidigt att tala om rysk avstängning

Ryska klubbar och landslag är avstängda av Uefa men ännu är inte landets förbund avstängt.
På onsdagen deltog ryska representanter på Uefas kongress i Wien och Uefa-presidenten Aleksander Ceferin säger att det är ”för tidigt” att tala om en avstängning.

Efter den ryska invasionen av Ukraina i slutet av februari har ryska, och belarusiska, lag och idrottare stängts ute från flera idrotter. Bland annat har både Uefa och Fifa stängt av alla ryska klubblag från dess tävlingar och dess landslag från turneringar. Det innebär bland annat att Ryssland kastas ut ur EM i sommar och Sverige, som skulle mött ryskorna i gruppspelet, ställs mot Portugal i stället. Dessutom flyttades herrarnas Champions League-final från Sankt Petersburg och Ryssland är inte längre med i processen om att få arrangera herrarnas EM 2028 och 2032.

Trots det var Ryssland representerat under Uefas kongress i den österrikiska huvudstaden Wien på onsdagen, det skriver Reuters.

”Generalsekreteraren för det ryska fotbollsförbundet (Aleksandr Alaev) deltog vid dagens kongress”, sa Uefas talesperson till Reuters på onsdagen.

Ceferin: För tidigt att tala om avstängning

Samtidigt var det ryska förbundets president Alexander Dyukov, som också är ordförande för det ryska oljebolaget Gazprom Neft, med på möte med Uefas exekutiva kommitté.

Anledningen är att det ryska fotbollsförbundet ännu inte är avstängt.

Uefas president Aleksander Ceferin säger att det är ”för tidigt” att tala om att eventuellt stänga av det ryska fotbollsförbundet.

”Om du frågat mig för en månad sedan hade jag tänkt annorlunda än i dag och om en månad vet vi inte vad som händer”, säger han på en presskonferens efter kongressen.

Om de sanktioner som riktats mot lag och idrottare säger Ceferin:

”De var hårda för idrottarna, jag är ledsen för deras skull, men i en situation som denna fanns det inga andra lösningar”.

LÄS OCKSÅ: Ryssland slängs ut från EM

LÄS OCKSÅ: Klart: Kompromissar kring Champions League

LÄS OCKSÅ: Kommunen ger bifall för fotbolls-EM 2025 i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.