Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Uefa-presidenten Aleksander Ceferin tror inte fotbollen förändras av coronaviruset

Aleksander Ceferin, president för det europeiska fotbollsorganet Uefa, tror inte att coronapandemin lär lämna allt för stora avtryck på sporten, som han hoppas återupptas inom en snar framtid.
– Fotbollen ändrades inte varken efter det första eller andra världskriget, och kommer inte heller ändras på grund av ett virus, säger han i en intervju med The Guardian.

I takt med att Europas länder börjat lätta på restriktionerna har UEFA-presidenten Aleksander Ceferin för första gången på två månader kunnat resa till Schweiz och förbundets huvudkontor som finns i Nyon.

Uefa har nu börjat hålla i möten där planerna för fotbollens återkomst ska diskuteras och schemaläggas.

– Det är väldigt mycket information att ta in och många utmaningar med kalendern, och så många miljoner och miljoner dollar som kommer gå förlorade, säger Ceferin till The Guardian.

Aleksander Ceferin berättar vidare hur coronapandemin gett honom många sömnlösa nätter, och att han klockan fyra på natten beslutade att skjuta upp herrarnas EM, ett beslut som Uefas exekutiva kommitté slog fast i mitten av mars.

Trots sömnlösa nätter och miljontals dollar förlorade så är Ceferin övertygad om att fotbollen så småningom kommer kunna återgå till det normala.

– Vi är förberedda och följer myndigheternas rekommendationer men jag är absolut säker, personligen, på att den gamla hederliga fotbollen med publik kommer tillbaka väldigt snart.

Fotbollen snart tillbaka

Uefas två pågående klubblagsturneringar, Champions League och Europa League, hann genomföra den första delen av åttondelsfinalerna innan virusutbrottet i Europa tvingade förbundet att agera och skjuta upp matcherna tills vidare.

– Fotbollen ändrades inte varken efter det första eller andra världskriget, och kommer inte heller ändras på grund av ett virus, säger Ceferin.

– Vi vet mer om viruset i dag och generellt sett så är jag en optimistisk person. Jag tycker inte om detta apokalyptiska synsätt i att vi måste vänta på en andra, tredje eller även femte våg av viruset.

Ceferin, som är utbildad advokat, är inne på sin andra period som president för Uefa. Han tillträdde posten under 2016, efter att dåvarande presidenten Michel Platini tvingades avgå till följd av korruptionsanklagelser.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.