Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Uefa har mest gömt sig i den här frågan”

Hur bra är England egentligen? Vad går att säga om Uefas hantering av den tragiska händelsen på Parken? Och så äntligen, alla blickar mot Sevilla och den svenska EM-premiären. Hur slutar det?
EM-panelen med Philip Trollér, Linus Petersson och Mattias Balkander funderar kring detta.
Alexander Isak och Victor Nilsson Lindelöf på matcharenan. Bild: JOAQUIN CORCHERO
Alexander Isak och Victor Nilsson Lindelöf på matcharenan. Bild: JOAQUIN CORCHERO

Hur går det för Sverige i kväll?

Philip Trollér: Äntligen är det dags för blågult att kliva in i turneringen! Spanien är solklara favoriter, historien talar för dem och det krävs en total fullträff om Janne Anderssons manskap ska ha en chans att överraska. Samtidigt: Det här spanska laget är inte (på pappret) på samma nivå som några av de tidigare upplagorna. Sverige har precis allt att vinna. Även om skrällarna har lyst med sin frånvaro hittills under EM, undantaget Finland, tror jag att det är dags nu. Sverige grejar krysset. Det blir tidig ledning genom Marcus Berg efter en fast situation. Spanien utjämnar i andra halvlek. 1–1. En fin start på mästerskapet. En fin kväll i Sevilla.

Linus Petersson: Det tog vi ju beslut om häromdagen. 1–1. Ni vill ha ett mer detaljerat svar än så? Okej. Ferran Torres ger Spanien ledningen med 1–0 efter 20 minuter sedan Robin Olsen feltajmat ett inlägg. I den andra halvleken byter förbundskapten Janne Andersson in Viktor Claesson som tunnlar två spanjorer och trycker upp kvitteringen i det ena krysset i matchminut 81. Alla nöjda och glada. Mest Sverige, såklart. Spanien är storfavorit ikväll. På hemmaplan, i värmen.

Mattias Balkander: Jag har en positiv känsla. Oklart vad den kommer ifrån. Kanske landar allt i en Vigo-krasch eller ett Hollands-haveri, men det är inte känslan. Jag tror på maskineriet, på det kollektiva, på det dedikerade – och att fotboll är en lagsport. Sverige är fortsatt väldigt mycket ett lag, inte i närheten av Spanien rent individuellt, men som kollektiv ett lag. Det borgar – om taktiken sitter – för en trivsam svensk kväll i Sevilla.

England besegrade Kroatien med matchens enda mål. Klart att förbundskaptenen Gareth Southgate var lycklig då. Bild: ANDY RAIN
England besegrade Kroatien med matchens enda mål. Klart att förbundskaptenen Gareth Southgate var lycklig då. Bild: ANDY RAIN

Vad tror du om England framöver?

Philip Trollér: Mason Mount, Harry Kane, Raheem Sterling, Phil Foden, Marcus Rashford, Jadon Sancho (den sistnämnde inte ens med i truppen i premiären). Ni hör ju, de har ett fullkomligt brutalt lag, åtminstone offensivt, och i min bok tillhörde de redan inför EM en av förhandsfavoriterna till att vinna alltihop, även om de har en tradition av att alltid misslyckas. Premiären mot Kroatien sprakade inte, men ändå var det en habil insats där England framför allt inledningsvis visade god tåga med intensiv press och mycket fart. Rivalmöte med Skottland väntar härnäst, det kan såklart gå hur som helst men känslan här och nu är att England dansar hem gruppen. Sedan hänger mycket på lottningen, som sannolikt blir tuff. Klarar de sig förbi åttondelsfinalen ligger vägen öppen. Det blir som i VM, semifinal. Sedan tar det stopp.

Linus Petersson: De förlorar finalen mot Frankrike med 2–1, ÄVEN det trodde jag att vi redan var överens om? Nåja. Insatsen mot Kroatien, om än försvagat sedan VM silvret 2018, lovade gott – i alla fall glimtvis. Plus för Kalvin Phillips som tycks kunna bära upp det centrala mittfältet (han slog ju för sjutton ut Luka Modrić, Marcelo Brozović och Mateo Kovačić!). Plus också för Englands otroliga bredd offensivt. Jadon Sancho fanns till exempel inte ens med på bänken nu. Huvaligen.

Mattias Balkander: Att döma av gårdagens insats mot Kroatien håller jag Southgates pojkar hur högt som helst. Kroatien är inget dåligt lag, de gjorde ingen svag insats mot England, ändå kändes 1-0-segern ”hur trygg som helst”. Det värsta som kan drabba britterna nu är hybris – och en känsla av att Skottland är något som ”bara” ska städas av. Se på Danmark-Finland. Även om det kanske är en dålig jämförelse är det ändå ett bevis på att lillebror rätt ofta kan handskas med storebrorsan.

Holland lyckades vinna mot Ukraina. Supportrar gav sitt stöd till Danmarks Christian Eriksen. Bild: PIROSCHKA VAN DE WOUW
Holland lyckades vinna mot Ukraina. Supportrar gav sitt stöd till Danmarks Christian Eriksen. Bild: PIROSCHKA VAN DE WOUW

Hur sammanfattar du Uefas hantering av Christian Eriksen hittills?

Philip Trollér: Det har väl inte imponerat överdrivet mycket. Häromdagen fick vi frågan om det var rätt att fortsätta spela matchen mot Finland, vilket de danska spelarna ville. Ett beslut jag då menade måste respekteras och det är något jag håller fast vid. Å andra sidan borde de danska spelarna aldrig ha ställts inför ett sådant val, för där och då var de inte i skick att fatta den typen av tuffa beslut. Där borde en större aktör ha klivit in och tagit ansvar. Det gjorde de inte. Jag kanske inte är tillräckligt påläst, men min bild är att Uefa mest har gömt sig hittills i den här frågan. Danskarna har fått fronta medan de i lugn och ro har låtit EM trilla vidare.

Linus Petersson: Danmark tycks ha fått två val: Spela klart matchen under kvällen, eller skjuta på allt till dagen efter. De valde, som bekant, det förstnämnda. Rätt eller fel? Kanske ingetdera. Jag landar nog i att Uefa tidigt borde ha satt ner foten och flyttat fram matchen. Då hade vi sluppit all form av debatt och diskussion – samt att danskarna hade fått någorlunda tid på sig att ladda om. Spelschemat är tajt, säger ni. Javisst. Men om det finns beredskap för att flytta matcher på grund av positiva covid-19-fall så borde även det här ha gått att lösa.

Mattias Balkander: Initialt hade deras hantering av den allvarliga händelsen på Parken stor betydelse. Under söndagen erkände även danskarna att matchen aldrig borde ha återupptagits. Jag var inne på det direkt och vidhåller samma sak i dag. Även om ”the show must go on” finns det en risk att Uefa genom sitt krav på fortsatt spel devalverar betydelsen av det sportsliga. Om förutsättningarna inte är rättvisa går det ändå ut över det sportsliga. Då är alla förlorare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.