Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Göteborg kan tvingas spela Champions League utan både Emma Koivisto (till vänster) och Natalia Kuikka (till höger). Spelarnas kontrakt löper ut innan turneringen inleds i december. Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG

Uefa flyttar Champions League – mardröm för Göteborg

Coronaviruset tvingar Uefa till ovälkomna åtgärder. Första omgången av damernas Champions League flyttas från november till december. Det får dramatiska konsekvenser för Göteborg FC. Fyra av klubbens nyckelspelare står utan kontrakt från och med 1 december och kan missa stormatcherna.

På onsdagskvällen fattade Uefas exekutiva kommitté det formella beslutet att skjuta på första omgången av 2020/21 års Champions League-spel från mitten av november till 8/9 och 15/16 december.

– Detta är tyvärr ännu ett ovälkommet beslut kopplat till coronasituationen. Vi har fått skjuta på tävlingar, vi har fått ställa in en del och modifierat några. Det senaste är futsal, pojkarnas U19 och damernas Champions League. Det är bara att beklaga, men nödvändigt och har bland annat att göra med inreseproblematiken, säger Karl-Erik Nilsson, som är förste vice-president och medlem av Uefas exekutiva kommitté.

LÄS MER: Så mycket kan Göteborg tjäna på Champions League

Beslutet får bland annat till konsekvens att säsongen för de två svenska lagen förlängs med en månad – och att klubbarna i nuläget står utan matcher i tre veckor från damallsvenskans avslutning 15 november till Champions Leagues första match 8 december.

Landslagsspelare kan lämna – och missa

Det innebär också att ett antal spelarkontrakt hinner löpa ut innan Europacupen kickar igång. I Göteborgs fall gäller det fem spelare. Inlånade amerikanska landslagsbacken Emily Sonnett har ett låneavtal som löper till och med 30 november.

Det datumet förfaller även kontrakten för de finska landslagsspelarna Emma Koivisto och Natalia Kuikka, svenska landslagsanfallaren Rebecka Blomqvist samt långtidsskadade lagkaptenen Beata Kollmats.

Alla förutom Kollmats förväntas ha bärande roller i det kommande Champions League-spelet.

I värsta fall får Göteborg FC klara sig utan samtliga fyra toppspelare.

– Så kan det bli. Det andra alternativet är att Uefa ger dispens eftersom säsongen förlängs. Eller så lyckas vi själva få till förläningar av kontrakten i åtminstone en månad, säger Lasse Svensson, som är sportchef i Göteborg FC.

I nuläget finns heller inga möjligheter att fylla på trupperna med nya spelare. Den trupp Göteborg FC har registrerat efter det att senaste transferfönstret stängde gäller i den kommande Champions League-turneringen.

”Då står vi där med elva spelare”

– Säg att fyra försvinner och vi har tre spelare skadade, då står vi där med elva spelare, befarar Göteborg FC:s tränare Jörgen Ericson.

Frågan är vad Uefa kan göra för att stötta klubbar med spelare vars kontrakt löper ut 30 november. Karl-Erik Nilsson igen:

– Ett beslut som nu har tagits på initiativ av damfotbollskommittén är en kompensation för de som deltar i preliminärrundan. Jag vet att det har framförts att även ta hänsyn till att det ska spelas i december. Den frågan utgår jag från kommer att behandlas i Uefasystemet. Jag vet också att tävlingsbestämmelserna behandlas av Uefas exekutivkommitté i nästa vecka, säger han.

Situationen kan också påverkas av internationellt intresse på spelarna. Den europeiska marknaden växer stadigt och här kan klubbar med ambitioner att gå långt i Europaspelet förbereda bud på GFC-spelare, klubbar som dessutom gärna ser att dessa spelare deltar i det kommande Champions League-spelet.

Då kan de inte också spela för Göteborg FC i samma turnering.

– Jag räknar med att vi kommer få många förfrågningar på våra spelare, även om jag inte känner till några konkreta bud i nuläget, säger föreningens ordförande Peter Bronsman.

Flytten av Champions League-starten till december påverkar även de svenska lagens möjlighet att träna.

Träningsmatch mot Bröndby?

– Kanske måste vi ge oss av utomlands. Jag har redan en dialog med motståndare och en eventuell träningsmatch mot Bröndby i december. Från och med i går har vi dessutom en dialog med Rosengård. De ser samma problem som oss, säger Lasse Svensson.

Kostnader för uppvärmning av planer och förlängda kontrakt kan tillkomma.

– Vi vet inte än, men ska vi förlänga kontrakt blir det såklart en kostnad. Det kan vara så att fönstret ändras, säger Lasse Svensson.

En ytterligare faktor är spelarnas återhämtning. En redan kompakt säsong förlängs ytterligare. Dessutom startar nästa i och med flytten av Champions League ännu tidigare.

– Spelarnas trötthet kommer påverka, att du helt plötsligt förlänger säsongen med en månad ökar skaderisken, säger Jörgen Ericson, som betonar att utmaningen att spela Champions League samtidigt är väldigt inspirerande.

Herrturneringen har sedan tidigare gjorts om till enkelmöte med senarelagd start.

LÄS MER: Göteborg får högsta betyg - inför första CL-finalen på svensk mark

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.