När konkurrenterna tappade poäng under helgen var det upplagt för IFK Göteborg att ta kommandot i jakten på Europaplatserna.
Men hemmamötet med nästjumbon Helsingborg skulle visa sig bli en svår historia.
En så svår historia att Blåvitt förlorade med 3–1.

|

Blåvitt hade chansen att närma sig toppen ordentligt via seger mot Helsingborg. Då stod man för en uddlös insats på Gamla Ullevi och förlorade mot nästjumbon Helsingborg med 3–1.

– Jag tycker att vi har sett bra ut i både match och träning, i bra flow, det fanns inte en tendens till att vi skulle göra en dålig insats. Jag såg inte att en dålig insats skulle komma, säger IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre efter förlusten.

Intetsägande – sen smällde det

Helsingborg gick upp i hög press tidigt vilket störde IFK Göteborg märkbart. Bortalaget var det bättre laget och de få halvchanser som IFK Göteborg skapade kom uteslutande från högerkanten där Emil Salomonsson frenetiskt slet upp och ner.

I minut 37 kunde Helsingborg ta ledningen genom en kontring som innebar friläge för Rasmus Wiedesheim-Paul. Warner Hahn räddade, men returen gick till Amar Mushin som kunde raka in ledningsmålet.

Blåvitt skulle däremot resa sig omgående.

Högintensiva avslutningen före paus

Bara två minuter senare tog sig Eman Markovic fram och spelade fram Gustaf Norlin som kunde smälla in kvitteringen.

Men så kom ytterligare en farlig Helsingborg-kontring. Taha Ali spelades ren mitt framför mål och kunde endast raka in bollen i mål. Men i stället stod Warner Hahn för en av säsongens vassaste räddningar.

På den efterföljande hörnan ville Helsingborg ta revansch på den missade jättechansen. Den tidigare Blåvitt-backen Thomas Rogne nickade ner till Wiedesheim-Paul som i sin tur konstsparkade in ledningsmålet för bortalaget. Bara sekunder innan paus.

En käftsmäll för Blåvitt. Men inte en helt ologisk sådan sett till matchbilden.

– Jag är glad att det står 1-1 precis innan paus, därför känns det extremt tufft när de gör 2–1 på den där hörnan, säger Mikael Stahre.

Hemmamålskytten Gustaf Norlin var påtagligt missnöjd med lagets första halvlek i pausintervjun med Discovery plus:

– Den är inte bra alls. Det är så många slarvfel så jag vet inte vad. Från min sida och från hela laget egentligen, och det håller inte i allsvenskan, sa han då.

Stahre agerade – förgäves

Mikael Stahre gjorde omedelbart två byten i paus. Calle Johansson och Abundance Salaou fick göra plats för Sebastian Eriksson och Simon Thern. Bytena gjorde att Gustav Svensson fick agera mittback medan de två inbytta klev in centralt på mittfältet.

– Vi får göra om när Calle får en kraftig yrsel i paus, säger Stahre.

Blåvitt klev genast upp i högre press och skapade en hörna som Johan Bångsbo så när kunde trycka in. Avslutet gick däremot rakt på täckande bortaförsvarare.

Den inledande energin blev dock kortvarig.

Med 20 minuter kvar kom en efterlängtad Blåvitt-debut. Bundesliga-förvärvet Suleiman Abdullahi ersatte Gustaf Norlin och fick slutligen göra sina första minuter efter skadeproblemen.

Blåvitt hade fortsatt svårt att skapa målchanser men med kvarten kvar kom en het sådan när Gustav Svensson nickade tätt utanför stolpen.

Och med fem minuter kvar fick hemmalaget tre vassa chanser. Först Salomonsson, sen Abdullahi två gånger om.

Men bollen ville inte in, Blåvitt hade vaknat för sent, och slutresultatet kunde skrivas till 1–3 efter att bortalaget kontrat in en boll i öppet mål i matchens sista sekund via Wilhelm Loeper.

– Vi gör en svag insats denna kväll, säger Mikael Stahre.

Han fortsätter:

– Hackigt spel med en del misstag där vi inte får det där flowet. Fotboll handlar om ett kollektivt spel, men sen måste man ha bra individuella aktioner och det misslyckas vi med idag. Det är inte så att vi inte försöker, men det är inte tillräckligt skarpt och inte tillräckligt skickligt.

IFK Göteborg–Helsingborgs IF 1–3

Så startade IFK Göteborg (4–3–3): Warner Hahn – Emil Salomonsson, Calle Johansson (Sebastian Eriksson, 45), Johan Bångsbo, Oscar Wendt – Hussein Carneil, Gustav Svensson, Abundance Salaou (Simon Thern, 45) – Eman Markovic (Hosam Aiesh, 64), Marcus Berg, Gustaf Norlin (Suleiman Abdullahi, 71)