Uddlöst Sverige föll mot Elfenbenskusten

Det blev inte många farliga målchanser när Sverige förlorade årets första match mot Elfenbenskusten med 1-2. – Det var klasskillnad, det är inget att snacka om, säger en besviken Kristoffer Olsson.

|

Det var två vitt skilda lag som möttes när Janne Anderssons landslag mötte Elfenbenskusten under januariturnén.

Janne Andersson hade noga valt mindre rutinerade spelare för att se vilka som kan ta steget till ”det riktiga landslaget”. Men laget man mötte var ett namnkunnigt Elfenbenskusten , fullspäckat med spelare från toppligorna, som mot Sverige gjorde sitt genrep inför den afrikanska cupen.

För svenskarna handlade mycket om att vara beredda på att spela på egen planhalva utan boll. Något som gjorde att Blåvitt-försvararen Emil Salomonsson och Häcken-målvakten Peter Abrahamsson fick spela större roller.

Den sistnämnda fick dock inte några större prövningar då det svenska försvaret riktigt stabila och höll hela tiden borta ivorianerna från några som helst farliga målchanser.

Svensk ledning eftersjälvmål

Med den spelbilden som Svenskarna hamnat i så var det viktigt att utnyttja de få målchanser man fick, något man gjorde med den äran.

Snyggt förarbete från Elfsborgs Victor Claesson ledde till att bollen, i straffområdet, hamnade vid Bärkroths fötter varpå han skjuter Sverige till ledning via en försvarare.

Med allt att döma skulle man kunna gå in i halvlek med en skön ledning, men i sista minuten driver ivorianerna in bollen i svenskt straffområde. Wahlqvist försöker då rensa men skjuter istället på N'Guessan, varpå bollen går in i mål.

Trots snöpliga avslutningen var man ändå nöjda med den första halvleken.

– Som väntat får vi jaga mycket boll, men det känns ändå som att vi gör det bra. Men det är ganska långt till målet framåt. Vi behöver nog komma upp lite mer, säger Sebastian Andersson till Cmore.

Elfenbenskusten vände

Första målet som gjordes helt utan hjälp av en motståndare kom direkt i andra halvleken och det var inte några blågula spelare som jublade.

Fyra minuter efter andra avsparken kom ett fint inlägg in i straffområdet där Giovanni Siofick stå helt fri och kunde snyggt nicka in bollen på en chanslös Abrahamsson.

Därefter var det karbonpapper på första halvleken. Svenskarna hade egentligen inte en tillstymmelse till eget spel och fick knapp låna bollen.

– Ska man skylla på något så är de ju i säsong samtidigt som vi har en sorts försäsong, säger Kristoffer Olsson till C more.

Chansfattig match

Trots det faktum att ivorianerna hade överlägsen bollkontroll så var det relativt lugnt för Häckens målvakt Peter Abrahamsson vars försvarare oftast lyckades rensa bort, bryta och helt enkelt förhindra några livsfarliga chanser. Men man lyckades å andra sidan väldigt sällan ta över bollen.

Till sist valde Janne Andersson att byta in talangen Alexander Isak som därmed blev Sveriges näst yngste landslagsspelare genom tiderna.

Men bollkontakt blev det inte mycket av för 17-åringen, Sveriges taktik var att låta Elfenbenskusten föra spelet. Men frågan är om tanken var att Janne Andersson hade tänkt sig 38-62 i bollinnehav?

1-2 blev slutresultatet efter en tämligen avslagen tillställning.