Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

IFK Göteborgs sportchef Kennet Andersson. Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON
IFK Göteborgs sportchef Kennet Andersson. Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON

Tystnaden kring IFK Göteborg

Inga värvningar. Knappt ens några rykten.
Men kanske är det inte så konstigt egentligen? IFK Göteborg brukar inte göra affärer i december.

Gais har värvat (sju spelare). Örgryte (två) och Häcken (två) likaså.

IFK Göteborg? Noll.

Sedan säsongen tog slut i början av november har varit tyst kring de blåvita. I alla fall utåt sett.

Visst, Mix Diskerud och Henrique Moura har öppnat respektive kopplats ihop med en flytt till klubben. Och visst, talangerna Fredrik Martinsson och Jacob Ondrejka har funnits på plats för att provträna.

Men annars: Stillsamt.

– Vi jobbar på, självklart! Sedan gör vi det på vårt sätt. Vi är så noggranna vi bara kan vara, konstaterar sportchef Kennet Andersson.

"Vi är noggranna med budgeten"

Rent historiskt är det dessutom inte ovanligt att det ser ut såhär. Sett till de senaste åren har IFK Göteborg inte varit speciellt aktivt i under november och december.

Några talanger har flyttats upp från akademin, några utköpsklausuler har aktiverats och några Bosman-spelare har hämtats in. Det är dock först på andra sidan årsskiftet som det har smällt till ordentligt.

Vi minns 2019.

Januari: Junes Barny.

Februari: Sebastian Eriksson.

Mars: Nzuzi Toko.

April: Lasse Vibe.

Det såg ungefär likadant ut 2018.

Januari: André Calisir, Victor Wernersson och Amin Affane.

Februari: Mikael Ingebrigtsen, Mix Diskerud (lån) och Giorgi Kharaishvili (lån)

Mars: Gustav Engvall (lån).

– Det är svårt för mig, som går in i mitt första vinterfönster som sportchef, att säga varför det har varit så. Jag är lite för grön för att uttala mig om det. Men något vi försöker trycka på är att vi har förlängt en del kontrakt under året, därför drar det ut lite på tiden, säger Kennet Andersson.

– Sedan jobbar vi väldigt hårt inom klubben med strategin. Vi är noggranna med budgeten också. Vi måste komma i mål med den.

Spelarbudgeten, alltså. Den påverkar.

När kommer den vara på plats?

– Det närmar sig! Men även när man har satt den måste man se vad som händer runtomkring truppen. Budgeten är någonstans lite flytande hela tiden. Det är inte så lätt att sätta att det kommer bli såhär och såhär.

"Har belastat akademin ganska tufft"

IFK Göteborg har just nu 21 spelare under kontrakt. De ska ligga någonstans mellan det och 24-25 innan allt är spikat. Det lär därmed i alla fall hända lite saker vad det lider.

– Det är ingen hemlighet att vi spanar efter mittbackar. Vi har två friska där nu. Sedan spanar vi neråt efter vad som finns i akademin. Vi vill inte låsa fast för många positioner där vi tror att det kan fyllas på underifrån, säger Kennet Andersson.

– Vi har belastat akademin ganska tufft i år, men det skulle inte vara en jätteskräll om det skulle komma upp någon till nästa år.

De få ryktena så. Mix Diskerud först.

Mittfältaren har alltså öppnat upp för att är "sitta ner och höra vad IFK Göteborg har att säga" kring framtiden. Hur ser Kennet Andersson på det?

– Jag tänker inte uttala mig om vilka vi har och inte har kontakt med. Men det man kan säga är att vi försöker ha kontakt med återvändare. Sådana som skulle kunna återvända och där det kanske skulle fungera för oss.

LÄS MER: Mix öppnar dörren för Blåvitt – efter äventyret i Sydkorea

Svaret blir därmed ungefär det samma när det gäller Henrique Moura, mittbacken som nyligen lämnar Gais och som, enligt GP:s uppgifter, har ögonen på sig från IFK Göteborg och Häcken. Kennet Andersson vill inte kommentera specifika namn.

Om provspelarna Fredrik Martinsson (som har skrivit på för Gais) och Jacob Ondrejka (som har kontrakt med Landskrona) säger han dock:

– Det var två bra provspelare och vi håller koll på båda oavsett om de skriver på för andra klubbar. Precis som vi för med en hel del andra spelare.

"Lite tunn är väl truppen"

En ytterligare spelare som det pratats en del om är Gustav Svensson. Det kändes som att landslagsmittfältaren var på väg hem till Göteborg, men till slut blev det en förlängning med Seattle Sounders.

– Det är samma där. Vem vi pratar med och hur försöker vi hålla för oss själva. Samtidigt vore det väldigt dumt av oss att inte kolla av läget. Och det är ingen jätteskräll att en Gustav i dagens form skulle vara aktuell. Mer vill jag inte säga.

Är du nöjd med truppbygget som det ser ut just nu?

– Ja, det känns jättebra. Det känns som att vi är på väg åt rätt håll. Lite tunn är väl truppen, men vi jobbar på det.

Ska man följa det historiska mönstret lär det arbetet konkretiseras först efter att röken från nyårsfyrverkerierna har lagt sig. Och efter det att övergångsfönstret faktiskt har öppnats (12 januari).

Fakta: IFK Göteborgs nuvarande trupp

Målvakter: Giannis Anestis, Tom Amos

Försvarare: Kristopher Da Graca, Rasmus Wikström, Victor Wernersson, Emil Holm, André Calisir, Nzuzi Toko

Mittfältare: Amin Affane, Lawson Sabah, Adil Titi, Sebastian Eriksson, Hosam Aiesh, Patrik Karlsson Lagemyr, August Erlingmark, Noah Alexandersson, Alhassan Yusuf, Tobias Sana, Giorgi Kharaishvili, Sargon Abraham

Anfallare: Robin Söder

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.