Tyskland till semifinal efter sanslöst straffdrama

Varken 90 minuter eller förlängning räckte för att skilja Tyskland och Italien åt. Det krävdes straffar där Manuel Neuer tog Tyskland till semifinal.

|

Italiens Gianluigi Buffon och Tysklands Manuel Neuer hade båda sina målnollor intakt när de kramade om varandra inför slantsinglingen.

Ingen av dem behövde anstränga sig särskilt hårt för att bibehålla dem under inledningen av kvartsfinalen.

I en låst första halvlek där lagen kände på varandra var det Tyskland som hade det mesta av bollen men hade svårt att komma till några chanser.

Det dröjde till slutet av halvleken innan Tysklands Thomas Müller och Italiens Stefano Sturaro fick varsin chans att öppna målskyttet.

Intentionerna från slutet av första halvleken togs med in i andra där Tyskland satte fart direkt.

I den 65:e minuten gav det utdelning. Efter en utspark från Neuer spelade Mario Gomez elegant fram till en framrusande Jonas Hector som hitta in till Mesut Özil som tryckte in 1-0.

Direkt efter hade Gomez ett jätteläge att utöka ledningen när han blev helt ren framför mål men Buffon räddade avslutet.

Den tyska anstormningen till trots var Italien inget slaget lag. Man lyfte upp spelet och fick hjälp att komma tillbaka in i matchen när Jerome Boateng fick ett hjärnsläpp och tog bollen med hand i eget straffområde.

Domaren Viktor Kassai pekade på punkten och mittbacken Leonardo Bonucci klev framme och satte stensäkert 1-1 vid stolpen.

Efter kvitteringen skapade båda lagen ett par halvleken i hopp om att avgöra men det blev inga fler mål under ordinarie tid.

Inte heller under förlängningen lyckades något av lagen göra mål. Det krävdes straffar för att avgöra.

Inte ens där var spelarna särskilt sugna på att göra mål. Tre missar från varje lag under de ordinarie straffomgångarna tvingade fram sudden death-straffar.

I den nionde omgången räddade Manuel Neuer Matteo Darmians straff innan Jonas Hector kunde avgöra.

Segern var Tysklands första mot Italien i EM eller VM och tog tyskarna till semifinal mot Frankrike eller Island.