1/3

Tyska tidningen täcker över rysk tröjreklam

Omvärldens fördömanden mot Ryssland efter aggressionerna mot Ukraina rasar in och nu tas det även ställning inom idrottens värld.
Den tyska tidningen Bilds sportchef meddelar att man kommer täcka över Gazproms logga på bilder till förmån för ett Ukrainavänligt budskap.

Det ryska naturgasföretaget Gazprom är en flitig sponsor inom idrotten. Efter de ryska aggressionerna mot Ukraina tar nu den tyska tidningen Bild ställning.

Tidningen skriver att de inte vill se Champions League-finalen i maj på Gazprom arena i Sankt Petersburg och att Uefa ska avsluta samarbetet med företaget. Dessutom kommer tidningen inte visa Gazproms logga i tidningen utan täcka över reklamen på Bundesligalaget Schalkes tröjor.

Schalke 04 har i många år sponsrat av Gazprom och under match bär spelarna företagets logga på bröstet – men inte längre i Bild alltså. På Schalkes tröjor kommer läsarna av Bild, i stället för Gazprom-loggan, se budskapet ”Frihet åt Ukraina”.

”Bild sätter stopp för Putins tröjreklam tills vidare!”, skriver tidningen sportchef Walter M. Straten och beskriver tilltaget som en ”kraftig markering” mot den ryska presidenten Vladimir Putin.

Johnson vill stoppa idrottsevenemang i Ryssland

På tisdagen sa Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att han vill införa sanktioner mot Ryssland och stoppa internationella idrottsevenemang, inklusive Champions League-finalen den 28 maj, i Ryssland.

– Det är ofattbart att stora internationella fotbollsturneringar kan hållas i Ryssland efter deras invasion av ett suveränt land, sa han.

På tisdagen skrev också brittiska The Guardian att Uefa är redo att stoppa CL-finalen på Gazprom Arena i Sankt Petersburg.

LÄS MER: Storbritannien vill stoppa idrottsevenemang i Ryssland

LÄS MER: CL-matcher flyttas från Ukraina

LÄS MER: Världscupfinalen kan flyttas till Östersund

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.