Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

TV: Två mål av Hysén gav en poäng på Friends

Sex mål, fem av dem på fasta situationer – och två av Tobias Hysén. Klassikermötet mellan AIK och IFK Göteborg hade allt. Utom en vinnare.

Efter drygt en timme stod det 3–2 till IFK Göteborg – och ingen av de 19 222 åskådarna på Friends Arena kunde nog förstå riktigt hur. Eller varför.

Det här hade ju varit AIK:s match från första sparken. 11–2 i avslutningar och 9–2 i skott på mål i första halvlek – men 1-1 i mål.

Det började med att hemmalagets Hauksson knoppade in 1-0 redan i nionde minuten efter hörna sedan Mads Albaek missat markeringen. På enda chansen kunde sedan Tobias Hysén nå högst på en frispark i 29:e minuten och kvittera.

– Det är ju därför jag är här, för att göra mål och fixa poäng i sådana här matcher, säger Hysén till GP.

I övrigt var det bara AIK, AIK och AIK – men bortsett från en trippelchans efter … just det, hörna … där Jakob Ankersen räddade flera gånger på mållinjen, så skapades inte jättemånga chanser.

Andra halvleken började om den första. Med massivt AIK-tryck. IFK blev nerpressad, slarvade med bollen och passningarna. Därför kom Stefan Ishizakis 2–1 på frispark rätt logiskt. Bollen borrade sig in i John Alvbåges nedre vänstra hörn.

Men fotboll och logik går inte alltid hand i hand. På fem minuter i mitten av halvleken (58:e till 63:e minuten) gjorde inte IFK Göteborg bara ett mål, utan två. Först var det Hjalmar Jonsson som gjorde 2-2 efter frispark, hans första mål i allsvenskan sedan 2012. Därefter var det Tobias Hysén som sköt in 3–2 när nästan alla andra trodde att spelet var avblåst.

– När vi fick det där 3–2-målet började jag nästan tro att vi skulle kunna sno tre poäng från AIK, säger Hysén.

Och där, med knappt en halvtimme kvar, hade IFK Göteborg alltså tre poäng – utan att någon kunde begripa hur det gått till.

Dessutom hade Blåvitt sin enda vettiga perioden på hela matchen efter Hyséns ledningsmål. Men AIK:s inhoppare Fredrik Brustad tog vara på en hörna med tio minuter kvar. Eller tog vara. Bollen hade knappt styrfart och gick rakt på John Alvbåge – som på något märkligt sätt schabblade upp bollen i nättaket.

– Att släppa in tre mål på fasta situationer är naturligtvis inte bra. Fast de är några centimeter längre än vad vi är, och vi kommer att möta andra lag som är det också, så vi måste hitta ett motvapen, säger Hysén.

AIK forcerade starkt för ett segermål, men det kom aldrig.

– Vi får vara nöjda med att åka hem med en poäng. Spelmässigt kändes det som att vi inte fick igång det spelet som vi vill ha. Vi hade svårt att komma någon vart, säger IFK-tränaren Jörgen Lennartsson, och fortsätter:

– Vi måste bli bättre att försvara oss på fasta situationer – jag är inte nöjd med att släppa in tre mål på fasta.