Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

TV: Sju mål som var inne – eller inte

Från läktaren, även hundra meter bort, är domen självklar: Klart bollen var inne – eller ute. Men det är inte alltid så lätt att avgöra. Kolla själv!

1. Inför träningslandskampen mot Estland hemma i september 2014 var det, förutom landslagets risiga form, en fråga som stod i centrum: Skulle en småkrasslig Zlatan slå rekordet?

Zlatan hade gjort 48 landskampsmål. Örgrytespelaren Sven Rydell, en stor profil inom svensk fotboll på 1920- och 30-talen, hade rekordet med 49.

Det gick bra. Zlatan satte matchens båda mål.

Första målet kom på en hörna som Zlatan satte direkt på volley. Målvakten var på bollen men lyckades inte få fatt på den innan den gått över mållinjen. Eller?

Döm själv!

 

2. Toppstriden inför den näst sista omgången i Allsvenskan 2007 var spännande: IFK Göteborg på 43 med betydligt bättre målskillnad än Djurgården på samma poäng och Kalmar på 42 poäng. Djurgården och Kalmar vann sina matcher. Blåvitt hade ett svårt bortamöte mot AIK.

I 18 minuten satte Mattias Bjärsmyr det mål som skulle visa sig bli guldavgörande, eftersom Blåvitt vann också i sista omgången. Eller?

Var bollen över mållinjen?

- Omöjligt att svara på, sade IFK-tränaren Jonas Olsson och varken målskytten själv eller lagkamraterna hade någon aning.

Döm själv!

 

3. I Allsvenskan 2012 gick det bättre för AIK. Helsingborgs David Accam hade gjort 1-0 till hemmalaget redan i nionde minuten. I 22:a minuten rundande han målvakten och lade in bollen men AIK:s Per Karlsson rensade på mållinjen. Inget mål och AIK vände och vann med 2-1. Eller?

Döm själv!

 

4. Sommaren 2015. Damallsvenska Linköping tar emot favoriterna Rosengård, som hade sju vinster och en oavgjord. Ingen blev väl förvånad när Rosengårds Emma Berglund höll sig framme på en retur och prickade in 1-0 till Rosengård. Eller?

Döm själv!

Länkt ill målet här. (Kan inte visas här)

Linköping vann ändå, efter mål i 87:e och 91:a minuten. Rosengårds enda allsvenska förlust förra året.

 

5. Året är 2013. Zlatans PSG tar emot NIce hemma. 3-0 blev det. Men Thiago Silvas mål underkändes av linjemannen. Det är väl bara att hålla med honom. Eller?

Döm själv!

 

6. Ibland är det inte jätteviktigt om det blev mål eller inte. Här är ett mål – eller inte – under en träning med det amerikanska landslaget förra året.

Zardes satte den eller Howard räddade?

Döm själv!

 

7. Då och då händer det konstiga saker på fotbollsplanen. Robin Van Persie, då i Arsenal, snor bollen av Manchester Citys Joe Hart och gör mål. Underkänt.

Man skulle kunna tycka att Hart bör hålla reda på bollen men under utsparken räknas bollen som om den var under målvaktens kontroll, även om den är i luften och han inte håller i den.

Döm inte själv, sådana är reglerna!

 

Bonusmål.

Bayer Leverkusens Stefan Kiessling påpekade för domaren att hans 2-0 mål mot Hoffenheim i Bundesliga 2013 inte gick rätt till. Det hjälpte inte. Målet godkändes.

Och visst ser det ut som ett solklart mål, men vänta tills du tittat på reprisen!

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.