Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

TV: Landslagets sista presskonferens från EM

Erik Hamrén avslutade äventyret i Frankrike med att sammanfatta EM och sina sex år som förbundskapten.

Om EM säger han:
- Jag sa före EM att vi var tvungna att göra tre hundraprocentiga insatser för att gå vidare. Det gjorde vi inte. De första 45 minuterna mot Irland var inte bra. Vi var nära hundra procent mot Italien och mot världstvåan Belgien gjorde vi en mycket bra prestation, säger Hamrén.

Han säger att Sverige spelade bra defensivt i matcherna, förutom runt målen. Och offensivt tycker han att laget var nära att göra mål, men inte haft kvalitén och flytet som krävs.

- En poäng på tre matcher är jag självklart inte nöjd med.

Om sina år som förbundskapten säger han:

- Jag har älskat att få äran och förmånen att leda vårt landslag i sex år. Det har varit en stor upplevelse och erfarenhet. Jag är glad och tacksam att ha jobbat tätt ihop med Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna, Zlatan Ibrahimovic.

Han säger sig också vara nöjd med att ha höjt medvetenheten kring kostens betydelse i svensk fotboll. Och han tycker att det är ett bra resultat att ha tagit landslaget till två av tre mästerskap.

Men sista natten med gänget blev känslosam.

- Vi kom fram till hotellet vid tre i natt. Vi käkade en lätt middag, några höll tal, Marcus Allbäck höll ett fint tal till Kim, "Isak" och Zlatan, de höll också ett väldigt fint och känslomässigt tal.

- Jag själv hade inte den orken och kraften, det var svårt känslomässigt. Jag tog ett kort snack med spelarna efter matchen. Det var stor besvikelse, och tufft när tre så stora spelare slutar samtidigt och jag och ett antal ledare också. Det är ännu tuffare när det blir på det här sättet, om det hade slutat med framgång och glädje som efter kvalmatcherna mot Danmark så hade det känts lättare än i går och i dag.

Hamrén säger att det fanns saker som han önskade hade gjorts bättre, även av honom själv, men att det inte går att göra någonting åt det i efterhand.

På frågan om vad som händer härnäst svarar Hamrén:

- Jag vet inte. Jag åker hem till Sverige och begraver mig ett tag. Det kommer att vara jobbigt, det känner jag redan idag. Jag behöver lite kärlek och förståelse från mina nära och kära, jag kommer nog inte vara så trevlig den närmsta tiden. Dyker det upp något som är omöjligt att säga nej till så vet man aldrig, men annars ser jag fram emot en paus.

Är det självklart att du fortsätter som fotbollstränare?
- Nej, det är det inte. Det är ett speciellt jobb jag har. Och även om jag själv vill fortsätta så ska någon vilja ha mig också. Man kan vara het och bli kall väldigt snabbt. Jag kanske är nöjd med en paus för resten av livet också, även om inte känner så just nu. Jag brinner fortfarande för fotbollen.

Vilken match ångrar du mest?
- Första 45 mot Irland var vi inte tillräckligt bra. Hade vi vunnit den matchen är jag säker på att vi gått vidare från gruppen. Den matchen jag är mest besviken över.

Alldeles i slutet av presskonferensen kom frågan kring kritik, som Hamrén fått utstå mycket av under sin tid vid rodret, upp. 
- Jag vet inte om jag är dålig på att förklara eller om du är dålig på att lyssna, jag har sagt det så många gånger. Jag tycker jag är bra på att ta kritik, annars hade jag inte varit tränare i 35 år. Jag har varit ifrågasatt överallt hela tiden och om jag inte kunde ta kritik skulle jag inte sitta här och kommit så lång som jag faktiskt gjort.