Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

TV: GFC:s mål: Champions League-final på Ullevi

Om fem år, när Göteborg fyller 400, ska KGFC spela final i Champions League på Ullevi.…Den visionen har Peter Bronsman, styrelseordförande och huvudsponsor.    – Det är inte bara en tanke utan ett högst realistiskt mål. Fixar Göteborg & Co hit finalen så ska vi se till att ta en av platserna, säger han.

I 18 år har den 53-årige bryggaren stöttat fortbollsdamerna ekonomiskt. Från åren i Landvetter IF till 2004 då klubben bytte namn till Kopparbergs Göteborg FC och fick Valhalla som hemadress.
– Jag gillar att jobba långsiktigt, säger Bronsman med ett leende.

En tid med ömsom vin, ömsom vatten.Aldrig sämre än sexa i allsvenskan – men heller aldrig något SM-guld. Dock finns två cup-guld på meritlistan och förstås de två kvartsfinalerna i Champions League, den senaste 2013. Men redan 2012 (när KGFC var ett mål från semifinal i CL) hände något. Det var som om luften pös ur hela tjottaballongen.
– Vi kom till vägs ände, vi hade nått vårt max i – grunden handlade det om ett feltänk, medger Peter Bronsman.

Stjärnor kom, stjärnor gick – men grunden att bygga vidare på saknades.
Det var främst det som var feltänket – och det var det som blev starten på det reparations- och uppbyggnadsarbete som är i full gång.
– Nu skapar vi ett lag en, stomme som ska ta oss till Champions League-final. Vi gör det underifrån, med unga, lovande talanger. Spelare som ska utvecklas och vinna matcher, spelare och inte ska behöva spela i någon annan klubb, som inte ska vilja spela i någon annan klubb. KGFC ska vara nummer ett, säger betonar Peter Bronsman.

Dock hade det funnits plats för en hemvändande stjärna: färska OS-silvermedaljören Lotta Schelin, 32. Som bekant valde hon istället konkurrenten Rosengård.
– Det var Lottas beslut, ett beslut man inte kan annat än respektera. Men det hade förstås varit roligt att få hem henne och det hade varit intressant att se vad hon kunnat tillföra laget, säger Bronsman och fortsätter:
– Nu blev det inte så – och vi står inte faller med det. Vi bygger vidare på de unga talangerna – vilket i och för sig inte hindrar att de kommer in en eller annan etablerad spelare om vi anser att det tillför laget något, säger han.  

Med två spelare från KGFC i truppen tog det svenska landslaget silver i OS.
Intresset var stort men om framgången i sig lyfter den svenska damfotbollen är Bronsman tveksam till.
– Alla framgångar är bra för att ett intresse ska öka och den här framgången var säkert bra för landslaget. Men om den bidrar till att intresset för damfotbollen eller damallsvenskan ökar generellt är jag mer tveksam till, säger han.

Efter EM i Sverige 2013 märktes en försiktig publikökning till de allsvenska matcherna men den planade ut rätt snabbt.  
– Jag tror som sagt att tendensen är densamma nu. Det är snarare upp till varje klubb om publika framgångar ska nås eller inte. Rent krasst handlar det om att vinna matcher och ta hem titlar. Då kanske även intresset från tv-bolagen vaknar.

Om KGFC:s närmaste mål säger han.
– I år når vi inte fram, men nästa säsong har lagbygget kommit så långt att vi siktar vi på att komma sämst tvåa i allsvenskan. Då börjar Europaäventyret året därpå, då kan våra unga spelare se och lära inför framtiden, säger han.

Som vd för Kopparbergs bryggeri har Peter Bronsman inte särskilt många hål i almanackan – så frågan är vad som driver honom att som styrelseordförande och storsponsor lägga tid och inte minst pengar på klubben? 
– Svaret är enkelt: Dels tycker jag att det är roligt, dels gillar jag att hjälpa att hjälpa till. Det är kul att se när saker börjar hända och det gör det nu, säger han.

Tränaren Stefan Rehns kontrakt går ut i december. Är han med i framtidsbygget?
– Något annat har jag inte hört, vi har inte börjat prata kontrakt än, säger Peter Bronsman.