Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Två olika former av nykomlingar möts i hett derby

Det ena laget är nykomling i serien. Det andra laget består av nykomlingar. …Det är två lag med olika förutsättningar som i eftermiddag drabbar samman på Gamla Ullevi.

Örgryte har byggt sitt lag kring de spelare som var med och kvalade upp i Superettan i fjol. Gais å andra sidan satsade på en nystart och rensade rejält i spelartruppen. När övergångsfönstret stängde hade Gais plockat in hela 14 nyförvärv på olika positioner i truppen.

– Vi har jobbat otroligt hårt med gruppen för att få den att bli sammansvetsad. Ju längre tiden går desto bättre blir det. Vi har många spelare som ska komma in i en ny fotbollsmiljö, säger Fredrik Mohlin som är sport- och försäljningschef i klubben och som själv hämtades till sin post Varbergs Bois inför säsongen.

När domaren blåste av förlustmatchen mot Halmstad senast var sju av de elva grönsvarta spelarna på planen nya för säsongen. En av dem var backen Carl Nyström.

– Det är självklart en utmaning. Som i alla omorganisationer är det en process och det handlar om att lära känna varandra. Vi har aktiviteter vid sidan av plan och vi tränar ju tillsammans varje dag. Framförallt gäller det att lära känna varandra på plan. Men nu har vi tränat ihop i några månader så nu gäller det att få ut det under match också, säger Nyström.

Om Gais har satsat på en nystart så har Örgryte satsat på kontinuitet. Tränaren Marcus Lantz har kunnat bygga vidare på det spelarmaterial han har förfogat över de senaste åren.

– Det var en av de sakerna som var viktigast för mig inför den här säsongen. Jag fick behålla de spelare som jag ville, säger han.

Men helt utan nyförvärv är inte Örgryte. Den spelare bland Rödblåtts sju nyförvärv som fått störst förtroende av Lantz är mittbacken Johan Hammar. Han saknades i den senaste matchen mot Degerfors eftersom han blev pappa på matchdagen. I dag lär han ta tillbaka sin plats i startelvan.

– Johan har kanske varit vår genomgående bästa spelare. Han kommer från Malmö FF och är bra skolad. Det visste vi och det var därför vi ville ha honom. Han är bra på huvudet, men han är också bekväm med fötterna trots sin storlek, berömmer Lantz.

Derbyn brukar präglas av mycket kamp och vilja och dagens match lär inte bli något undantag.

– Gais är ett lag som är under ruskig press. Jag minns från min tid som spelare hur ångestaktigt det kunde vara när man inte vunnit på ett tag. Det ska vi försöka utnyttja. Visst, det är ett derby och det kommer att smälla och vara mycket kamp, men när det värsta har lagt sig ska vi våga spela vårt eget spel, säger Marcus Lantz.

Carl Nyström ser fram emot sitt första Göteborgsderby.

– Det ska bli jätteroligt. Vi har en fantastisk publik och det är två klassiska lag som möts. Jag hoppas givetvis att Gais går segrande ur matchen och vi ska göra allt i vår makt för att det ska bli så.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.