Två "nyförvärv" ska lyfta Häcken

Häcken hade en motig vår präglad av skador. När man nu går in i hösten gör man det med två av sina nyckelspelare tillbaka: Rasmus Schüller och Tefu Mashamaite.… – Det blir som en omstart nu, säger Schüller.

I ett Häcken där Paulinho i år fanns med redan från dag ett andades det optimism under försäsongen.

Efter ett inledande kryss mot BP tog Häcken fyra raka segrar och avancerade till final i svenska cupen.

Men finalplatsen kostade. 40 minuter in i semifinalen mot Hammarby ådrog sig mittbacken Tefu Mashamaite en skada på underbenet. En skada som både tvingade honom att lämna planen och till operation.

När allsvenskan sedan drog igång inledde Häcken med seger i premiären mot Elfsborg men förlust mot IFK Göteborg bara dagar sedan.

I förlusten mot Blåvitt kom nästa smäll när nyförvärvet Rasmus Schüller skadade knät.
Redan i början av april stod Häcken utan två av nyckelspelarna i centrallinjen.
– Det har varit mycket rehab. Mycket träna knät och träna kroppen för att komma tillbaka, inte så mycket annat. Det är alltid tråkigt att vara på sidan om och inte kunna bidra på planen men det är sådant som händer i fotboll, säger Schüller.

– Det har varit frustrerande. Jag blev skadad i cupsemin så jag har missat hela ligaspelet men jag är på väg tillbaka nu och kommer vara tillgänglig resten av säsongen, säger Mashamaite.

Men efter en vår som gått i vågor är finländaren och sydafrikanen äntligen redo för spel igen. För Mashamaite är det dock en bit kvar innan han är helt redo för 90 minuter.
– Jag är 80-90 procent fit. Jag spelade senast i Danmark så det känns bra.

– Det enda problemet nu är motorn. Konditionen är det som jag arbetar med.

Klarar du att spela mot Hammarby?
– Om jag hade behövt så hade jag nog kunnat pusha på i 60 minuter. Men det är en tuff match där vi behöver folk som är 100 procent.

– Jag vill inte skynda i onödan för jag tror att vi har tillräckligt med ammunition i laget för lördagens match. Så jag satsar på att bli helt fit.

Rasmus Schüller däremot väntas kliva rakt in på det mittfält där avstängde Mohammed Abubakari saknas.
– Det känns bra. Jag är i bra form och är redo att hoppa in och spela igen, säger Schüller.

Det råder ingen tvekan om att det är två spelsugna och förväntas spelare som Peter Gerhardsson får tillbaka i sin trupp.
– I början av seriespelet så var vi upp-och-ner och jag tror det hade mycket att göra med skadorna. När vi stabiliserade det så visade vi att vi är ett bra lag och började vinna matcherna. I slutet av vårsäsongen så började vi dominera matcher och det blir viktigt för oss att fortsätta där, säger Mashamaite.

Rasmus Schüller håller med sin lagkamrat:
– Det blir jättekul. Det är lite som att säsongen börjar på nytt för mig.
Hur ser målsättningen för hösten ut?
– Att kliva långt upp i tabellen och gå långt i Europa. Vi har ett jättebra lag för tillfället där killarna som varit skadade har kommit tillbaka och så har vi plockat in nya.
– Truppen ser stark ut så vi kan inte ha någon annan målsättning än att gå in och vinna varje match.
– Vi har så bred trupp att vi måste kunna hitta pigga, fräscha ben trots att vi spelar två gånger i veckan.

Första testen på vägen blir Hammarby.
– Poängmässigt så har det kanske inte gått igenom första halvan av allsvenskan som de velat men det är ett lag som besitter kvaliteter. Så vi måste vara redo och ta matchen i våra egna händer och föra spelet, säger Rasmus Schüller.