Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Två hattrickskyttar i historiska landskampen

Länge såg det ut som att det inte skulle bli någon historisk match - men när den väl blev av var det en övning i anfallsfotboll för Sverige som vann över Iran med 7-0 - efter sju mål i den första halvleken.

Träningslandskampen mellan Sverige och Iran på Gamla Ullevi såg länge ut att gå i stöpet. Men efter att ha flyttat speldag från torsdag till fredag kunde den historiska matchen, som var det iranska damlandslagets första landskamp utanför Asien, till slut bli av. Och då var det som väntat klasskillnad mellan de svenska OS-silvermedaljörerna och 55:e-rankade Iran. Sverige vann med 7-0 efter sju mål i den första halvleken. Olivia Schough blev stor matchhjälte med tre mål och fyra framspelningar. 

– Fantastiskt roligt att det gick så bra. Det var mitt första äkta hattrick och att få göra det på landslagsnivå känns roligt, säger tremålsskytten. 

Pia Sundhages elva, med flera debutanter, satte högsta fart direkt och redan i den fjärde minuten kom matchens första fullträff när Mimmi Larsson nickade in 1-0 från nära håll på ett perfekt inlägg från Schough. Och det var början på en svensk show. Tio minuter senare stod Schough för en ny framspelning när Magdalena Eriksson nickade in 2-0 på hörna. I den 16:e minuten skickade anfallaren in en bredsida i bortre hörnet som innebar 3-0. En dryg halvtimma senare hade hon gjort ytterligare två mål och dessutom spelat fram Magdalena Eriksson till försvararens andra mål i matchen. Innan domaren blåste för halvtid hann Eriksson också med att göra sitt tredje mål - än en gång på hörna. Framspelare? Olivia Schough, så klart. 

– Det var tre fantastiska hörnor från Olivia, de kom i min yta och då är det min uppgift att sätta dit bollen, säger Magdalena Eriksson.

I den andra halvleken spelade svenskorna av matchen utan att öka på något mer i målkolumnen. Iran hade trots högljutt stöd från läktarna inte en enda riktig målchans i matchen. Men trots förlusten hyllades de iranska damerna med stående ovationer av hela publiken efter slutsignal. Och Eriksson imponerades över det iranska stödet. 

– Klart man hade önskat att man hade haft lite stöd från de svenska fansen också, men det var kul för dem att få stödet från läktarna också, skitkul. 

Och mittbacken tycker att mötet med Iran var en minst sagt speciell upplevelse. 

– Jag har aldrig varit med om en sådan här match förut. Sportsligt kanske, men inte allt runt omkring, där det är mycket politiskt bakom. Jag tycker det är häftigt att fotbollen kan vara med och bidra till en positiv politisk utveckling.