Två Gais-backar – två vitt skilda liv efter karriären

En slog sig fram i Gais allsvenska backlinje och spelade sedan många år i division 1. En slogs mot skador i Gais och tvingades avsluta en spelarbana som tog honom till både Grekland och Norge. Efter karriären har Sandip Mankoo och Tom Söderberg gått helt olika vägar.

ANNONS
Bild: AVDO BILKANOVIC

Sandip Mankoo

Gais-produkten gjorde ett antal säsonger i både allsvenskan och superettan. Han har spelat i klubbar som Norrby, Qviding och Tvååker. Under hela sin aktiva karriär jobbade försvaren i familjens företag på sin lediga tid. Tillsammans med brodern och pappan äger och driver Sandip Mankoo tre hotell och ett fastighetsföretag som hyr ut möblerade lägenheter.

En av kunderna är hans gamla klubb Gais.

– Vi erbjuder snabba lösningar, möblerade lägenheter, i olika storlekar och prisklasser. Vi jobbar mot två klubbar nu och har en ytterligare på ingång. Gais behövde ju en hel del lägenheter nu under sommaren, säger Sandip Mankoo.

Men det är inte bara idrottsklubbar som tar hjälp av familjen Mankoos företag. Liknande upplägg finns för exempelvis byggarbetare som bor i Göteborg under en begränsad tidsperiod.

ANNONS

– Jag har alltid jobbat mycket vid sidan av fotbollen. Många av lagkamraterna tyckte jag jobbade mycket men det är så kul. Man får vara sin egen chef och bestämmer hur allt ska vara.

Förutom jobbet har han studerat till både maskiningenjör och affärsingenjör. Nu är siktet inriktat på polisyrket.

– Jag gör det här för att jag vill ta in så mycket kunskap som möjligt. Jag vill lära mig allting om dagens samhälle.

Fotbollensspelandet är om inte helt avslutat så i alla fall satt på paus. Senaste klubben var IK Oddevold i division 1.

– Just nu hinner jag inte med fotboll. Jag har fått ett par förslag från klubbar i division 1 och suget är där … hade man haft fem timmar till på dygnet så hade det gått.

Bild: MICHAEL ERICHSEN

Tom Söderberg

Tre år av ständiga smärtor och jobbiga rehabperioder fick vara nog. Sommaren 2017 kom Gais ledning och Tom Söderberg överens om att karriären var över.

Hur var det att sluta?

– Det var en ganska befriande känsla måste jag säga. Jag hade tre års rehab bakom mig. När du är fotbollsspelare så känner du att du måste prestera utefter din lön och för klubben som satsar på dig. Går du och är skadad hela tiden är det inget roligt. Det var befriande att få sköta sin rehab i sin egen takt. Att inte ha någon press på sig att komma tillbaka snabbt. Självklart var det mycket känslor i omlopp när man tog beslutet. Jag har ju aldrig gjort något annat och jag älskar det väldigt mycket fortfarande.

ANNONS

Vad var det första du gjorde när du slutade spela?

– Det var att ta semester och tänka på vad jag ville lägga tiden på. När jag hade varit ledig två-tre månader så bestämde jag mig för att satsa på att jobba med människor. Jag vill inte sälja prylar utan behöver den mänskliga kontakten, den tillfredsställer mig. Så jag började jobba som personlig assistent. Sedan har jag jobbat på ett slutet boende för ungdomar. Det var både roligt och utmanande.

Han har sommarjobbat som kriminalvårdare på häktet i Göteborg de senaste månaderna. Men snart väntar skolbänken. Tom Söderberg tillhör nämligen den första kullen på polisutbildningen i Borås, som startade i januari i år.

– Det här har varit det roligaste jobbet av alla hittills. Jag jobbar med det jag läser om i skolan och jag tror jag kommer ha nytta av det när jag blir polis sedan, säger han.

Har du vetat under din spelarkarriär vad du ville göra sedan?

– Jag har alltid haft siktet på polisen. Jag kände för polisyrket redan när jag var barn och det har inte försvunnit. När jag slutade spela ville jag komma igång i arbetslivet direkt. Att spela fotboll är världens roligaste jobb, men man går också miste om det som man får i arbetslivet med olika erfarenheter. Fotbollen kan vara ganska enkelriktad. Du gör oftast mycket samma sak under varje vecka. Det har varit skönt att ta sig från det och hitta nya vinklar i livet.

ANNONS
ANNONS