Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hammarby IF Fotbolls ordförande Richard von Yxkull till vänster och Fredrik Berhardsson i Sirius.

Två föreningar - skilda vägar mot samma mål

En bryter sig loss från herrlaget, det andra går istället ihop med männen. Hammarby och Sirius är två föreningar som valt helt olika vägar fram till samma mål - sportslig framgång.

Under året är det bara en klubb, Djurgården, som haft lag i allsvenskan på både herr- och damsidan. Men nästa år kommer det att bli två.

Hammarby IF Damfotbollsförening lyckades i år ta sig tillbaka till allsvenskan och nyligen bestämde man sig också för att gå ihop med Hammarby IF Fotboll. Två lag som tidigare haft åtskilda elitsatsningar.

– Vi vill växa och det här är ett sätt att göra det på spelarsidan, men också på supportersidan. Det känns som en självklarhet och något som vi borde ha gjort för länge sedan, säger Richard von Yxkull, som är ordförande i Hammarby IF Fotboll.

Han hoppas på att det ska kunna ge ett lyft för damfotbollen och ser en vinst i att kunna utnyttja en redan befintlig struktur och organisation.

– Vi vill att unga tjejer ska ha samma villkor som killarna. Det kan vi ge i Hammarby fotboll som är större och har mycket mer resurser. I Hammarby IF Fotboll finns redan en organisation med anställda på plats, damföreningen har jobbat ideellt. 

Däremot är han tydlig med att damlaget kommer behöva bära sig självt ekonomiskt.

Läs mer: Schelin "Ett lyft om fler vågade satsa på damer"

Sirius damlag vill bilda en egen förening

Men det finns också en förening som går åt andra hållet. När Sirius nu är klart för spel i herrallsvenskan nästa år, så meddelar damlaget i Elitettan, att de vill bryta sig loss från föreningen och bilda en egen.

– Sirius har en stor organisation och med herrlaget i allsvenskan ser vi svårigheter att växa. Det är många som ska konkurrera om ekonomi, träningstider och om styrelsen tid, säger Fredrik Bernhardsson som är tränare och sportchef för damlaget.

Beslutet har växt fram under året och grundar sig också på en jämförelse med föreningar där damlagen har lyckats bra. 

– Vi ser att de framgångsrika klubbarna klarar sig bra på egen hand och därför tror vi att det är en bra väg att gå. Jag tycker också att vi har fått ett positivt gensvar från sponsorer. 

Från Hammarby ger man precis motsatt bild.
– Vi har märkt att våra sponsorer att de vill stötta både herr- och damfotbollen i Hammarby IF fotboll, säger Richard von Yxkull.

Läs mer: Pixbo satsar dubbelt: "Vill ge alla samma möjlighet"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.