Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Tung start för Ljungberg i tränarpremiären

Det var första gången en svensk tränare coachade ett lag i England sedan Sven-Göran Erikssons dagar – men Fredrik Ljungsbergs sejour som Arsenal-manager började dystert.
Målvakten Bernd Leno räddade laget i 2–2-mötet med Norwich.

Arsenal började den första matchen under Ljungbergs hand som om det vore 2004 igen – med fart, frenesi och farligheter. Men det fanns ingen effektivitet när möjligheterna gavs. Och det skulle visa sig kostsamt.

För det är inte 2004 – även om Fredrik Ljungberg numera åter spelar en viktig roll i Arsenal.

Teemu Pukki enmanskontrade och sköt via Shkodran Mustafis hand bollen i mål. Ett tungt tabelläge blev ännu tyngre för Fredrik Ljungberg. Norwich växte.

Då kom en annan tysk hand in i bilden. Norwich-backen Christoph Zimmermann nickade med handen och Arsenal fick straff.

Pierre-Emerick Aubameyang missade den – men fick en ny chans när kubanen Onel Hernández sprang in för snabbt i straffområdet. Den satte gabonesen desto säkrare.

Men Fredrik Ljungberg fick inte gå in i pausvilan med en poäng. Norwich ställde om snabbt igen och hittade fram till Todd Cantwell vars välplacerade avslut punkterade det hopp som tänts hos Arsenalfansen i och med kvitteringen.

Det tändes på nytt tio minuter in i andra halvlek när Aubameyang dunkade in en bolls om damp ner framför honom efter en hörna.

Fredrik Ljungberg knöt näven på bänken.

Men han skulle fortsättas att behöva fundera på hur hans lag agerade i de defensiva omställningarna. Gång på gång gavs hemmalaget Norwich ytor, tid och möjlighet att ställa om till farligheter. Det var i perioder av den andra halvleken bara målvakten Bernd Lenos händer som stoppade Norwich från att göra ytterligare mål.

Med kvarten kvar på matchklockan var det kanariefåglarna från Norfolk som hade kontrollen och bollen. Arsenal såg både långsamma och osäkra ut.

Fredrik Ljungberg kastade in en av de unga akademispelare han jobbat med de senaste åren, Bukayo Saka. Med hans snabbhet hoppades Ljungberg åter svänga matchbilden till sin favör. Det gav ingen utdelning. Norwich spelade ut Arsenal de avslutande 15 minuterna.

Fredrik Ljungberg försökte med ett sent drag förändra genom att byta ut Mesut Özil och sätta in Gabriel Martinelli.

Men det blev inga fler mål. Fredrik Ljungberg kom undan med andan i halsen från sin tränardebut – och även om han bjöd på ett leende efteråt lär det vara besvikelse som är den starkaste känslan Fredrik Ljungberg tar med sig.

– Problemet tycker jag är att det saknas kvalité defensivt. Du har ingen spelare på planen som ser till att organisera. Det saknas en röst och en spelare som tar den rollen, säger experten Jonas Olsson i Viasats studio.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.