Tung förlust för Blåvitt – efter egna produktens hattrick

Det blev en jobbig eftermiddag i huvudstaden för IFK Göteborg. Inte mindre än tre gånger klev göteborgaren och Blåvitt-produkten Victor Edvardsen fram och nätade för Djurgården – vilket innebar Blåvitts andra raka förlust.
– Troligtvis förlorade vi mot svenska mästarna, säger Blåvitts tränare Mikael Stahre om Djurgården som numera toppar serien.

|

Efter besvikelsen mot Helsingborg tidigare i veckan reste IFK Göteborg till Stockholm för match mot guldjagande Djurgården. Med Oscar Wendt avstängd valde Blåvitt-tränaren Mikael Stahre att bjuda på en liten överraskning i startelvan.

19-årige Alai Ghasem hade gjort ett inhopp tidigare den här säsongen men fick nu chansen i startelvan för första gången. Även Simon Thern – som byttes in senast – tog plats i startelvan och fick således göra sin första start sedan skadan.

På Tele2 Arena inledde Djurgården med ett stort bollinnehav – och IFK Göteborg med ett jätteläge. Eman Markovic tog emot bollen och tvingade Djurgårdens målvakt Jacob Widell Zetterström till en bra räddning. En stund senare var Gustav Svensson nära efter en hörna men Widell Zetterström räddade igen.

– Det var en jämn match, båda spelade bra, säger Ghasem.

Efter det började en matchbild bli tydlig. Djurgården med bollen och IFK Göteborg som fokuserade på omställningsspel. Inledningsvis hade Djurgården svårt att hota Blåvitt men efter halvtimmen rasslade det till.

Gyllene minuter för Victor Edvardsen

Bollen hamnade hos IFK Göteborg-produkten Victor Edvardsen som med vänsterfoten rappt tryckte in Djurgårdens ledningsmål.

Fyra minuter senare kom nästa smäll för Blåvitt. Joel Asoro gick omkull i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten. Då klev Edvardsen återigen fram och tryckte distinkt in 2–0. Blytunga minuter för Blåvitt.

– Det är tyvärr så att om man ska vinna en sån här match så behöver man ha marginalerna med sig. Och i dag har vi det verkligen emot oss, säger Simon Thern.

Den första halvleken bjöd också på irriterade känslor mellan Simon Thern och Hampus Finndell efter en närkamp där Thern trycktes in i en reklamskylt. Det hela slutade med att domaren fick ta ett snack med båda.

Edvardsens målfest fortsatte

Jobbigt läge för IFK Göteborg inför den andra halvleken. En halvlek där Marcus Berg tidigt var nära att göra ett spektakulärt klackmål – men bollen gick utanför.

Ingen reducering där och då. I stället var det Djurgården som fortsatte att styra matchen. Hemmalaget hade mycket boll och Blåvitt fick slita hårt.

I den 68:e minuten dömde domaren straff för hands efter en situation där bollen studsade på Johan Bångsbo.

“Edvardsen, Edvardsen, Edvardsen” skanderade hemmafansen när tvåmålsskytten sedan la upp bollen på straffpunkten – och tryckte in sitt tredje för kvällen.

Dyster födelsedag för Simon Thern

Ett mål som blev den definitiva spiken i den blåvita kistan. 3–0 till Djurgården vilket innebär att laget går förbi Häcken och nu toppar den allsvenska tabellen.

– Jag tycker att vi möter ett stabilt och välorganiserat lag. Jag kan inte säga att jag tycker att vi gör en dålig insats. Resultatet är så klart dåligt. Men inte tillräckligt bra. Uppenbarligen vinner motståndarna med 3–0 och det kan man inte snacka bort, säger Stahre.

För Simon Thern som fyllde 30 år dagen till ära blev det en dyster födelsedag.

– Den kunde ha firats på ett bättre sätt… Nu blir det buss och stopp i Jönköping och sen buss igen, säger han.

Så spelade IFK Göteborg

(4-3-3): Warner Hahn - Emil Salomonsson, Carl Johansson, Johan Bångsbo, Alai Ghasem - Hussein Carneil (Abundance Salaou, 75), Gustav Svensson, Simon Thern (Sebastian Eriksson, 69) - Eman Markovic, Marcus Berg (Suleiman Abdullahi, 75) Gustaf Norlin (Erik Sorga, 75).