Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Bildbyrån

Tuffast tänkbara – men omöjligt? Såklart inte

Det kunde inte blivit tuffare, utmaningen inte större. Italien. Med 14 raka VM i bagaget, med fyra VM-guld i kappsäcken. Därmed kört? VM uteslutet? Absolut inte.

För tredje gången i rad fick Sverige tuffast möjliga playoff-motstånd till ett mästerskap. Efter Portugal till VM 2014 och Danmark till EM 2016 väntar Italien nu.

Ni vet hur det gick tidigare.

Portugal, anförda av Cristiano Ronaldo, var omutligt och blottlade tydliga brister i det svenska försvarsspelet, trots stark insats av framför allt Zlatan Ibrahimovic i offensiven.

Danmark, som i princip slutat förlora mot Sverige, förlorade mot Sverige. Laget Sverige och Erik Hamrén lyckades få ihop de tampar som tidigare hängt löst och dinglat en smula. Även i detta slutkval var det Zlatan Ibrahimovic som lyste starkast av de svenska.

Nu skall Janne Anderssons landslag resa till Italien där Sverige inte vunnit sedan 1983 då spelarna hette Glenn Strömberg, Glenn Hysén, Robert Prytz och Dan Corneliusson.

De skall göra det i ett monumentalt mentalt underläge, där Italien gäller som storfavorit, där den senaste matchen slutade precis som landskamper mot Italien brukar göra.

Uddamålsförlust. En rejäl svensk insats. Ett hedersamt nederlag.

Det kändes nästan inte rättvist då, känslorna riskerar att bli liknande nu.

Italienska Serie A må ha ifrågasatts som toppliga, men landslaget levererar nästan alltid. Giampiero Ventura, som tränade Alexander Farnerud i Torino, ersatte Antoine Conte efter strafförlusten mot Tyskland i EM-kvartsfinalen 2016. Efter att ha lottats i samma grupp som Spanien är utfallet – playoff – inom ramen för godkänt.

Ett delmål, inget slutmål.

Italien är enda tidigare världsmästare som ännu inte kvalat in till VM i Ryssland. Gli Azzuri har totalt 18 VM-slutspel och har deltagit i samtliga sedan 1958, varit med i alla EM-slutspel sedan 1992.

Båda i Sverige, kanske ett tecken.

Vi svenskar behöver all halmstrå vi kan få.

I dagens svenska trupp spelar både Marcus Rohdén, Emil Krafth (som garanterat spelar högerback i avsängde Mikael Lustigs frånvaro) och Filip Helander.

Fotbollsvärlden ser gärna Italien i Ryssland. Det italienska landslaget har många fans runtom i världen, där Gianluigi Buffons anses värd ett fint avslut på en lång och framgångsrik landslagskarriär, där backlinjen – Matteo Darmian, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini och Leonardo Spinazzola – fortfarande håller högsta klass och där Ciro Immobile och Eder bildar ett framgångsrikt anfallspar i ett välkomponerat och taktiskt drivet italienskt landslag.

Jonas Thern är svensk Italienspion. Det är han – som en gång i tiden spelade för Napoli och Roma – som ihop med Peter Wettergren och Janne Andersson skall dra upp riktlinjerna i den svenska matchplanen.

Det är ingen lätt uppgift.

Det är svårast tänkbara.

Men omöjligt?

Jag skulle inte tro det.

Sverige får anlägga den ”Frankrikeplan” som mot Frankrike gav seger hemma och knapp förlust borta, men som mot Nederländerna rämnade på sällan skådat sätt.

Jag hade velat ha Danmark.

Många ville haft Danmark.

Som Janne Andersson uttryckte inför lottningen. Det är ingen idé att spekulera, bättre hantera det vi får.