Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Tuff lottning för Häcken – ställs mot skotskt motstånd

Lottningen till nystartade UEFA Europa Conference League är klar. För Häckens del innebär det ett möte med Aberdeen FC från Skottland.
– Om det var en bra lottning eller inte ... det återstår att se, säger Erik Friberg.

När det stod klart att UEFA skulle starta en ny klubblagsturnering möttes det med viss skepsis runt om i Europa. En av många som ställde sig frågande var Häckens dåvarande sportchef Sonny Karlsson.

Men det skulle visa sig att pengarna var ganska stora trots allt.

Att ta sig till gruppspelet är värt tre miljoner Euro. Pengar som skulle vara väldigt välkomna in i kassakistan ute på Hisingen.

Särskilt i dessa pandemitider.

LÄS MER: Högmo har gjort sin första träning i Häcken

För Häckens del startar kvaläventyret med en resa till Skottland och mötet med Aberdeen FC.

– Det blir spännande! Det var många tuffa lag som vi kunde få, sedan vad som är en bra lottning eller inte ... det återstår att se, säger Erik Friberg.

Om ni vinner är det en drömlottning, om ni förlorar är det en mardrömslottning?

– Precis så.

LÄS MER: Vänder krisen i BK Häcken – med dans och dikter?

Erik Friberg: ”Vi vill nå ett gruppspel”

De senaste äventyren ute i Europa för Häcken har varit tuffa och respass tidigt när laget åkt ut mot RB Leipzig och AZ Alkmaar då i Europa League.

Nu är det dock inte Europa League som gäller utan istället Conference League.

– Det är ju första året man kör den så vi får se lite hur det blir. Nu verkar det ju ändå vara lite pengar med där om man går till ett gruppspel. Det är mer pengar än vad man kanske trodde från början. Det har ju inte heller varit så många lag från Sverige som tagit sig till ett gruppspel i Europa. Om man tar sig dit och får mycket pengar då kan det ju vara en bra grej. Vi får lite se hur upplägget blir men av det man hör så kan det här bli en bättre turnering än vad man trott, säger Erik Friberg.

LÄS MER: Erik Friberg om Häckens svaga start och kärleken till klubben

Skönt att få möta lite andra lag ute i Europa?

– Ja, det är skitkul! Det ska bli grymt skönt och det blir det varje gång. Men vi vill ju nå ett gruppspel för det har vi inte gjort tidigare och det är det vi går för.

Vad vill du helst se i Skottland när ni ändå är där?

– Haha! Det får kollas upp och vi får se vad för grejer det kan bli. Jag får återkomma där.

De andra svenska lagen som spelar turneringen är Hammarby och Elfsborg. Hammarby ställs mot vinnaren i mötet mellan slovenska NK Maribor och FC Urartu från Armenien.

Elfsborg får möta vinnaren mellan i matchen mellan moldaviska Milsami Orhei och FK Sarajevo från Bosnien och Hercegovina.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.