Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Tuff Europa Leauge-lottning för Häcken

Häcken får resa till Nederländerna för Europa League-kval. Laget lottades mot AZ Alkmaar i den andra kvalomgången.
– De blir favoriter, det kommer man inte undan, säger sportchef Sonny Karlsson.

Förra året gick Häcken in i första kvalomgången till Europa League. Där besegrades lettiska Liepeja komfortabelt. I den andra omgången blev det tuffare när Leipzig stod för motståndet och Europaäventyret tog slut där för Häcken.

I år går Häcken, som cupvinnare, direkt in i den andra kvalomgången. När lottningen ägde rum under onsdagen var Häcken ett av de oseedade lagen och lottades mot nederländska ligafyran AZ Alkmaar.

– Det är tufft, så är det. Det fanns några stycken man kanske inte ville ha om man fick välja. Men vi får förhålla oss till och göra det bästa av det, säger Häckens sportchef Sonny Karlsson om motståndet.

– Jag tycker det är det roligaste vi kunde få faktiskt. Jag tror i har bra chans att slå dem. Jag vet kvalitén på den holländska ligan och fotbollen som spelas där tror jag kan passa skandinaviska lag ganska bra, säger Rasmus Lindgren, som själv spelat i den nederländska ligan, till klubbens twitter.

Häcken kunde lottats mot bland andra franska Strasbourg, tjeckiska Mladá Boleslav, rumänska FC Steaua Bukarest eller slovakiska Spartak Trnava men det blev alltså AZ Almkaar.

– Det fanns några som var hyfsade, Strasbourg och några till. Alla är bra, men det fanns enklare utvägar. Men nu blev det dem (Alkmaar) och det är en möjlighet och den ska vi försöka ta, säger Karlsson.

En spelare som har koll på den holländska fotbollen är den tidigare Ajax- och Groningenspelaren Rasmus Lindgren.

– Det är ett bra lag, blir man fyra i Holland så är det så klart ett bra lag. Samtidigt så tror jag att det är ett lag som kan passa oss ganska bra. De vill spela anfallsfotboll, pressa och köra framåt, och jag har en känsla att det kan passa oss, säger Lindgren.

Vad kan du bidra med där?

– Jag har mina kontakter som jag kan höra med, även om jag inte har följt dem jättemycket de senaste åren. Men det är klart, jag känner folk i Holland som kan ge tips.

Ekonomiskt viktigt med Europa

Häcken har varit tydliga med att spel i Europa är viktigt, främst för ekonomin.

– Att ta sig vidare där är det som kanske flyttar ekonomier och skapar en statusbit givetvis, men framför allt ekonomin om man kan ta sig till gruppen. Det är glasklart att det är på det visset. Sen är det spännande att få möta andra länders bra lag, det utvecklar våra spelare, säger Karlsson.

Vad ger ni er för chanser att gå vidare?

– De blir favoriter, det kommer man inte undan. Vi har favoriter mot AFC i cupfinalen och de blir favorit mot oss. Det har mycket större ekonomi än vad vi har och kan välja andra andra spelare. Det hade några tunga år men har tagit sig upp igen och fightas om det varje år.

Matcherna spelas 25 juli och 1 augusti.

Malmö FF och IFK Norrköping går in i kvalspelet i första rundan och där ställs MFF mot antingen Ballymena United från Nordirland eller NSI Runavik från Färöarna och Norrköping mot irländska Saint Patrick's Athletic.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.