Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

BK Häckens Ali Youssef och Adam Andersson mot IFK Göteborgs Jakob Johansson. Bild: MICHAEL ERICHSEN
BK Häckens Ali Youssef och Adam Andersson mot IFK Göteborgs Jakob Johansson. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Trots nya begränsningarna – fotbollen hoppas spela klart

Regeringen förbjuder sammankomster på över åtta personer vid offentliga tillställningar.
Exakt vad det innebär för elitidrotten är oklart.
Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll, hoppas dock att fotbollssäsongen ska kunna slutföras.
– Vi har knappast varit en smittohärd om jag uttrycker mig milt, säger han.

Spridningen av coronaviruset ökar i landet. Med anledning av det inför regeringen nya begränsningar för hur många personer som får samlas.

Under en presskonferens under måndagen berättade statsminister Stefan Löfven:

– I dag kan jag meddela att det kommer att föreslås att från och med 24 november får maximalt åtta personer delta på en allmän sammankomst och offentlig tillställning. Det här är en mycket ingripande åtgärd. Den saknar motstycke i modern tid, men den är helt nödvändig för att vi ska kunna begränsa smittspridningen.

Exakt vad det innebär för elitidrotten tycks vara lite oklart. Några direkta svar gavs inte under måndagens presskonferens.

– Vi kommer få det här på remiss och ska styra med balansen vi ska hitta mellan träning, tävling hur man ska bedöma. Det är också en fråga om hur polismyndigheten bedömer det här med offentlig sammankomst. Vi har några dagar på oss och hoppas kunna skapa tydlighet i det, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Vad gäller fotbollen så återstår det tre omgångar av såväl allsvenskan som superettan. Det är många som undrar vad som händer med de matcherna, kommer de kunna spelas?

Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll, svarar:

– Vi har naturligtvis möten om det och måste få mer besked. Men som vi tolkar det som sades i dag berör det här vår möjlighet att ha en offentlig tillställning. Det är frågan om att ha 50 eller 300 i publiken som känns nedstängd för den här säsongen. Det har vi inga större problem med, och kommer kliva ned till det vi kallar fas 3 med helt stängda arenor. Vi har full förståelse för situationen. Sedan är frågan vad som händer med matcherna? Vi har bara tre omgångar kvar. Vi tolkar det som att en låst arena, precis som vi har haft det under hela året, inte är en offentlig tillställning och att ”arbetsplatsen elitfotboll” kan verka färdigt med våra protokoll.

Så, ni tolkar det som att ni kommer kunna fortsätta spela matcher?

– Det är vår förhoppning, men vi måste få det bekräftat. Ingen är befriad från covid-19, inte fotbollen heller. Men vi har varit relativt förskonade och när vi har haft enstaka utbrott har vi kunnat stoppa det. Vi har knappast varit en smittohärd om jag uttrycker mig milt.

Hoppas ni ha något att säga till om i det här?

– Jag hoppas det. Jag tycker att vi har visat att vi inte har haft några problem med själva matcherna.

– Vi söker kontakt. Vi fick informationen samtidigt som er.

Till Sportbladet säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind, via sin presskontakt, att elitidrotten får fortsätta sin verksamhet.

”Helt rätt, det omfattas inte av nya lagen eftersom det är en arbetsplats och inte en allmän sammankomst eller offentlig tillställning.”

LÄS MER: Över en tredjedel av klubbarna drabbade – så stor är smittspridningen i elitidrotten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.