Trots kritiken - Lennartsson har inga planer på att avgå

ANNONS

IFK Göteborg åkte på en rejäl smäll i söndagens bortamöte med Örebro SK. Efter första halvlek stod det 4-0 till Örebro. Blåvitt spelade upp sig i den andra halvleken och tryckte in två tröstmål, men fick ändå utstå massiv kritik efter matchen.

Speciellt riktades missnöje mot tränaren Jörgen Lennartsson. I takt med att resultaten inte har gått Blåvitts väg har han varit ifrågasatt av många supportrar. Dagen efter förlusten meddelar han att han inte har några planer på att avgå som tränare för Blåvitt.

– Nej, vi krigar på. Vi står upp och krigar varje dag. Det perspektivet finns liksom inte i vår värld. Vi har ett ansvar som ledare för IFK Göteborg. Som spelare har man ett ansvar för IFK Göteborg. Vi kan liksom inte lägga oss ner och dö för att vi förlorar en match, säger Lennartsson.

ANNONS

Lennartsson säger att han har förståelse för att supportrarna är besvikna på lagets säsong och menar att det inte är konstigt att han och laget får utstå kritik.

– Vi är lika besvikna själva. Fotboll är en företeelse som engagerar väldigt många människor och är man tränare i IFK Göteborg så är det fullt naturligt att folk tycker att man ska avgå när resultaten inte går så som man hoppats. Och det har jag inga problem med. Jag är varken den första eller sista Blåvitt-tränaren som får utstå det i motgång. Det är fullt naturligt. Det vore värre om ingen brydde sig.

Han fortsätter: –Jag har extremt dåligt samvete för den prestationen vi gör, gentemot alla IFK-supportrar och framför allt de som stod i ösregnet i Örebro.

Hur sov du i natt? – Jag somnade väl inte precis direkt, men efter ett tag. Jag har varit fotbollstränare i 27 år och många spelare har varit med om både det ena och det andra.

Under måndagen åt spelarna och ledarna lunch på ett annat ställe än Kamratgården och hade ett analysmöte för att utvärdera läget efter förlusten mot Örebro. Lagets träning var tänkt att börja 14.30 men mötet/lunchen drog ut på tiden. Först när klockan närmade sig 15.00 började ledarna och spelarna rulla in på Kamratgårdens parkering.

ANNONS

– Vi har varit och käkat lunch tillsammans och tjötat lite. Det gick bra. Vi har bara käkat lunch på ett matställe i stan, det är inget märkvärdigt. Vi har middag efter träningen och ville undvika att få två middagar på Kamratgården. Därför blev det lunch på ett annat ställe. Så det är en vanlig dag förutom att vi käkade lunch på ett annat ställe.

Var det planerat innan Örebro-matchen eller bestämdes det efter? – Vad ska jag säga på det... vi brukar göra så ibland. Vi brukar byta lite för att få lite omväxling, att byta miljö ibland skadar inte, det är alltid bra. Vi hade diskuterat lite om vi skulle göra någonting och bryta mönster och göra något annat någon dag denna veckan. Så det fanns med i pipelinen.

Har ni analyserat matchen också? – I huvudsak var vi och käkade. Men sedan är det klart att vi hade lite snack om matchen också så klart. Det hade vi lite kort. En liten stund, ungefär som vi brukar göra, förutom att vi hade lite mer snack och klipp den här gången.

Vad har ni hunnit dra för slutsatser? – Att första halvlek är den sämsta vi har gjort sedan jag kom till Blåvitt. Det var inte mycket rätt vi hade där. Det var inte mycket som följde vår matchplan. Det är ganska lätt att göra den analysen. Sedan kommer det svåra: varför? Vad är det för anledningar till att det blir så? Vi jobbar i en vecka med att förbereda att vi ska göra vissa saker och sedan blir det inte så. Det är det som är fotboll, det är så komplext och så många parametrar som spelar roll på olika sätt. Det är varken första eller sista matchen som det inte riktigt blir som man planerat. Det finns inte ett svar på det heller utan det är många olika svar.

ANNONS

Han vill inte gå in på vad gruppen pratade om efter matchen och under måndagens lunchmöte. – Det finns saker som vi känner att vi inte träffade på och som vi behöver skruva på inför nästa match. Men det är normalt dagen-efter-match-arbete, det är inget konstigt på det sättet. Det gör vi efter varje match, både när vi vinner och förlorar, även om det blir lite extra dignitet på själva samtalet när vi har gjort en sådan dålig första halvlek.

Nu blickar Jörgen Lennartsson framåt och känner ett revanschsug i hela gruppen inför "returen" mot Örebro på söndag. – Det som är mest intressant är vad som händer framåt, det är det bästa med fotboll. Det kommer alltid nya matcher. Nu får vi möjlighet att ta revansch mot Örebro redan sex dagar senare. Det känns bra att vi har en träningsvecka och kan jobba inför nästa match och fila lite. För vår del handlar det om att göra en bra analys och göra rätt saker framåt mot nästa match.

ANNONS