Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON

Trots krisläget – Kungsbackas spelare tror på vändning

Bara fem gjorda mål och fortfarande på jakt efter första segern i damallsvenskan. Trots det vädrar Kungsbackas spelare morgonluft sedan tränarbytet.
– Det är en helt annan jargong hos oss nu. Det känns som det är vi mot världen, säger försvararen Emilia Hjertberg.

Att läsa den damallsvenska tabellen har varit och är fortsatt dystert för de som känner lite extra för Kungsbacka DFF. Efter 0–3 i helgen mot Växjö växte gapet till lagen ovanför nedflyttningsstrecket ytterligare. Jumbon KDFF har nu åtta poäng upp till Djurgården – som dessutom möter just Växjö kommande omgång.

Kungsbacka har kvar att möta det andra bottenlaget Limhamn Bunkeflo – på bortaplan den 20 augusti. Vid förlust där blir nytt kontrakt en närmast omöjlig uppgift. Men innan dess väntar lokalderby mot Göteborg FC.

De som sett Kungsbacka spela sedan uppehållet har kunnat urskilja ett antal förändringar sedan vårsäsongen. Tränarduon Stefan Olofsson och Martin Blixt som kom in vid midsommar har infört ett mer offensivt grundtänk, med en högre presslinje och centrala mittfältare som ombeds komma högre i banan.

– Vi är ett helt annat lag på planen. Vi borde egentligen ha börjat spela så här redan på våren. Tidigare när vi vann boll så var vi nere i eget straffområde och vi fick inget anfallsspel. Nu i senaste matchen mot Växjö så rullade vi boll många gånger på deras planhalva. Det här systemet passar oss mycket bättre, säger Emilia Hjertberg.

Fortsatt nollade tränare

Än så länge har förändringen inte gett någon utdelning i poängväg – men prestationen har i flera matcher varit klart godkänd.

– Vi spelar bättre och bättre för varje match. Siffrorna har inte varit med oss. Slutresultatet har inte varit rättvist alltid, säger Ida Strömblad och fortsätter:

– Känslan i laget är mycket bättre nu än innan. Vi pushar varandra på ett annat sätts och trots att vi inte tar våra poäng så gör vi det bästa av situationen. Vi vill utvecklas och göra varandra bra på träningarna.

Just lagsammanhållningen och stämningen på och utanför planen lyfter de spelare GP pratar med som en stor orsak till att hoppet om fortsatt spel i damallsvenskan även 2021 fortfarande lever.

– Vi är positiva och försöker stänga ute allt annat. Stämningen i laget är jättego. Det är lätt att bli uppgiven i vår situation men jag tycker fortfarande folk verkligen är taggade och vill vinna. Vi kämpar allt vi kan. Så får vi se när det vänder, säger Emilia Hjertberg.

Hur är det att vara i en så här lång förlustsvit?

– I början på våren så var det rätt lugnt. Man kände att vi hade en jättelång höstsäsong framför oss och att det fanns tid och poäng att ta. Men ju längre det går desto mer uppgiven blir man. Framförallt blir man less när vi släpper in tidiga mål varje match. Men det handlar om att vi måste ha skalle och försöka vända det här tillsammans

"Alla matcher är måstematcher"

Målvakten Moa Öhman som lämnade en roll som andramålvakt i regerande mästaren Piteå för en plats mellan Kungsbackas stolpar har fått mycket att göra alla matcher hon spelat i år.

Hon ser derbyt mot Göteborg FC som ett bra tillfälle att bryta den negativa resultatspiral klubben är inne i.

– Alla matcher är måstematcher för oss nu, men just derbyn är alltid de roligaste matcherna att spela. Det enda vi kan göra är att tro på oss själva och släppa det negativa, säger hon.

– Vi har inte fått utdelningen vi vill men vi tar kliv. I många stunder har vi spelat bra men inte kommit till målchanser. Det är det sista lilla klivet som behövs för att det ska stämma för oss.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.