Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Trots Hovlands mål – Häcken tappade poäng mot Norrköping

Even Hovland gjorde sitt första allsvenska mål.
Men det hjälpte föga – då Häcken tappade poäng mot krislaget IFK Norrköping.
– Jag är besviken, säger målskytten.

BK Häcken tog ledningen i matchen, men tappade den närmast omgående.

Först var kapten Hovland påpasslig på en hörna, där Norrköpingsförsvaret fällde krokben på sig självt.

– Det var på tiden att jag gjorde mål! Jag har varit nära många gånger, och nu satt den. Vi får hoppas att det bara rullar på, säger norrmannen.

Nicken var kraftfull – när fyra Norrköpingsspelare låg ned i eget straffområde.

– Ja, man får ta alla chanser man får, det blir kaos ibland. Men då får vi försvara oss ännu bättre för att inte släppa in mål själva, säger Hovland.

Så blev det inte.

På en hörna i motsatt straffområde tio minuter senare smet den 176 centimeter långe Jacob Ortmark in mellan Hovland (190 centimeter) och Johan Hammar (197 centimeter) och skallade in kvitteringen.

– Vi står två man i zonen. Bollen går precis över Johans huvud och han (Ortmark) löper rätt in. Det är svårt att försvara sig när bollen blir så precis som den blir. Vi kan alltid säga att vi ska göra det bättre, men ibland får man känna ”Okej, ni slår en perfekt boll. Vi har ingen markering och han kommer fri. Okej. Nu utförde det väldigt bra.” Det är små marginaler.

”Vi är slarviga”

Målen kom i en första halvlek, där spelet böljat fram och tillbaka. Med två lag på banan med något att bevisa utkristalliserades snabbt ett spel med öppna spjäll.

Någonting som inte föll Hovland i smaken.

– Vi spelat lite för farligt för oss själva och ger Norrköping chanser, säger han, och fortsätter:

– Vi skulle ha klarat ha lite mer kontroll på det. Det har att göra med att vi är slarviga i passningsspelet och då blir det fram- och tillbaka på grund av att vi gör misstag både fram och bak i banan.

Det såg ut som att Häcken trivdes bäst i den höga farten i den första halvleken.

Med pigga centrala fältare satte man en intensiv och tidig press på Norrköpings bollhållare, vilket gav effekt vid flera tillfällen.

Som efter tio minuter, när Häcken efter erövring, och ett par turliga studsar, fick se skyttekung Alexander Jeremejeff sopren ett fåtal meter framför Norrköpingsmålvakten Oscar Janssons kasse.

Avslutet blev högt och hårt – men på något outgrundligt vis hann Jansson dit.

(Unga) säsongens räddning? Ja, förmodligen.

Den höga pressen innebar också ett stort risktagande. Någonting som Norrköping inte var sent på att utnyttja. Med flera kvicka omställningar var man långt från ofarligt.

Som när Jacob Ortmark på en passning snett inåt bakåt avslutade tätt utanför Peter Abrahamssons vänstra stolpe.

När lagen sedan kostade på sig att pusta ut i eget straffområde kom de båda målen.

Brände jätteläge – grovt

Inledningen på andra halvlek blev precis lika svängig. I perioder såg faktiskt Norrköping ut att vara närmast ett ledningsmål. Sedan kom den gyllene chansen – för Häcken.

Oscar Uddenäs var vaken på en omställning som slutade med att bollen hamnade vid hans fötter inne i straffområdet. I ett jätteläge drämde han på – men fick se avslutet sticka en bra bit utanför målet.

Det blev inga fler mål. Matchen slutade 1–1.

– Jag är besviken. Jag tycker att vi är bättre i andra, och borde ha gjort fler mål. Men Norrköping är ett bra lag, vi får vara nöjda med en poäng på bortaplan. Trots Norrköpings start på säsongen, säger Hovland.

Ja, Norrköping stod nollat i tabellen inför mötet med Häcken. Tre matcher hade inneburit tre förluster. Nu lämnar man åtminstone det poänglösa gänget, som består av Helsingborg och Degerfors.

Häcken kliver upp på sju, och ställs redan på söndag mot tidigare nämnda Helsingborg.

Så startade BK Häcken

(4–3–3): Peter Abrahamsson – Tomas Totland (Valgeir Fridriksson, 76), Johan Hammar, Even Hovland, Kristoffer Lund – Lars Olden Larsen (Mikkel Rygaard, 71), Amane Romeo, Gustav Berggren (Alexander Faltsetas, 71) – Oscar Uddenäs, Alexander Jeremejeff, Leo Bengtsson (Filip Trpcevski, 89)

LÄS OCKSÅ: Efter premiärsuccén – heta Häcken avgjorde sent

LÄS OCKSÅ: Så bra var Häcken- och IFK Göteborg-spelarna i derbyt

LÄS OCKSÅ: Blair Turgott ska träna med BK Häcken

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.