Trots förlusten – Nyström ser framsteg för Gais

Efter en stark period togs Gais ner på jorden igen av topplaget Halmstad. Då vill kapten Calle Nyström hellre peka på den stora bilden – den som säger att Gais trots allt är på rätt väg.
– Jag tycker att vi har tagit stora steg under hösten och det enda man kan göra är att fortsätta bygga över tid, och ta vara på de spelare man vill ha kvar, säger han.

ANNONS
|

Gais har tre år i rad kämpat i botten och säkrat kontraktet först i sista omgången. En bottenstrid går inte att utesluta i år heller, men mycket tyder på att 2020 års upplaga av Gais har en annan stabilitet än tidigare. För efter en blytung sommar med tio raka utan seger lyfte laget sig rejält, och ligger – trots den klara förlusten mot Halmstad – på en åttonde plats.

Det gör också att det stormar mindre kring den något kaos-betingade föreningen i år.

– Ja, nu har vi ju vunnit matcher så då sätter sig en annan prägel. Men jag fokuserar mer på vad jag kan bidra med för att hjälpa lagt. Allt runt omkring kan inte jag påverka. Vi måste vinna matcher och nu har vi ny chans på fredag, säger Calle Nyström.

ANNONS

Hans analys av matchen mot Halmstad var enkel:

– De är bättre än oss. Faktiskt. Vi släpper inte tunga mål som göra att vi får kämpa. VI får inte igång vårt spel idag. Halmstad gör många saker bra, och vi gör många saker mindre bra.

Det märktes att det var ett topplag ni mötte?

– Ja, de gör en bra match samtidigt som vi inte har vår bästa dag. Man märker att de är tyngre än oss idag, tyvärr. Vi får slicka såren och träna bra i veckan.

Vad har ni för mål för återstoden av säsongen?

– Vi vill ju vinna varje match. Vi har sagt att vi ska sätta oss i en bra position så snabbt som möjligt. Nu har vi hemmamatch igen och den ska vi försöka vinna. I dag var vi tyvärr det sämre laget.

Och vad krävs för att Gais en dag ska utmana i toppen?

– Det är ju kontinuiteten att låta tränare och spelare vara kvar. Att kunna plocka in de man villa ha. Fortsätta gnugga det här spelet och lära sig vinna matcher tillsammans. Jag tycker att vi har tagit stora steg under hösten och det enda man kan göra är att fortsätta bygga över tid, och ta vara på de spelare man vill ha kvar. Det är det som Gais vill, och det är det som Stefan vill, säger Calle Nyström.

ANNONS

”Man får fan vara ihärdig”

Och tränare Stefan Jacobsson vet vad som krävs för att lyfta en klubb. Under sin tid i Degerfors lade han grunden för det lag som nu toppar Superettan i stor stil – och nu försöker han göra samma sak med Gais.

Men det är ett tålmodigt arbete.

– Ja, herregud. Om någon tror något annat så drömmer de. Alla i Degerfors har ju hoppats att de ska nå Allsvenskan, fastän det nästan är helt orimligt för en så liten ort. Och det har handlat om att jobba med små medel, att hitta spelare från lägre divisioner. Att passa sig för att värva wow-spelare. Och det är ju fjärde året med nästan samma trupp. Så det handlar om att ha kontinuitet och göra små förbättringar. Man får bygga successivt – och så får man fan vara ihärdig. Då kommer det att bli bra, lovar Jacobsson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS