Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Häckens Gustav Berggren och Gais Joackim Åberg i duell. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Trots coronaviruset – siktar på att spela en match i veckan

Jönköpings Södra under lördagen.
Därefter siktar BK Häcken på att spela en match i veckan – trots coronavirusets spridning.
– Vi håller oss i form och förbereder oss för framtiden, säger tränaren Andreas Alm.

På många håll står fotbollsvärlden still. Coronaviruset är såklart orsaken.

IF Elfsborg har skickat alla sina spelare på semester i två veckor, Örgryte IS och Gais likaså. Dessutom planeras allsvenskan och superettan inte dra i gång förrän i början av juni.

På Hisingen råder det dock full aktivitet. BK Häcken tränar som vanligt och har skissat fram en plan där de ska fortsätta spela matcher.

En varje helg.

– För oss är det inte viktigt att spela fotboll till varje pris. Däremot går vi till jobbet just nu. Precis som många andra i samhället gör, säger tränaren Andreas Alm.

LÄS MER: Så påverkas Göteborgsklubbarna av en uppskjuten säsongsstart

Han fortsätter:

– Vissa har tagit ledigt några veckor nu, men sedan tror jag att folk börjar spela. En match i veckan är den normala försäsongsrytmen.

"Vad ger det att spela träningsmatch i januari?"

Häcken-matchandet inleds med ett Jönköpings Södra-möte under lördagen.

Därefter var tanken att laget skulle ha ställts mot Gais den 28 mars. Den matchen har dock ställts in. De grönsvarta har ju som sagt gått på ledighet.

Nytt motstånd letas.

Vad ger det att spela matcher nu, Andreas Alm?

– Vad ger det att spela träningsmatch i januari? Vi håller oss i form och förbereder oss för framtiden, för när tävlingssäsongen återstartar.

– Sedan finns det möjligheter att träna på saker som vi har upptäckt under tävlingsmatcherna att vi är bra på – och se om de kan finnas med under de här omständigheterna. Det är svårt att spela match mot J-Södra nu och träffa rätt. Vi kan komma i andra svåra lägen under säsongen, då är det bra att veta hur vi gör. Vi lär känna varandra.

LÄS MER: Häcken-tränaren Andreas Alm om corona-oron

Även Häcken lär dock gå på ledighet inom en inte alltför lång framtid. Någon vecka runt påsk är planen just nu.

– Vi har en idé, men är öppna för att justera den. Det kan bli så att vi går på ledighet i morgon om det uppstår något, säger Andreas Alm.

Hur lägger man upp en ny försäsongsplan nu när seriestarten har flyttats fram?

– Jag tror att man kan välja tio olika upplägg och att det blir bra ändå. Ta ledigt nu eller om två veckor – det kommer vara samma sak. I mitten av april är alla i gång och tränar fullt. Då har alla lag en och en halv månad på sig. Det blir ingen skillnad.

Häckens möte med Jönköpings Södra har avspark klockan 13.00 på Bravida Arena under lördagen. Matchen spelas utan publik, men kan ses på gp.se.

Fakta: BK Häcken

Läget i laget: Tränaren Andreas Alm har tagit ut en 18-mannatrupp med bara A-lagsspelare. De som inte finns med där är såklart långtidsskadade Johan Hammar och Kevin Yakob, men också Jasse Tuominen, Viktor Lundberg, Ali Youssef, Alexander Söderlund och Gustav Berggren. Det rör sig om lite sjukdomar och småskavanker. "Några har inte tränat fullt i veckan. Och vi behöver inte gambla nu. Men de ska kunna vara i full träning nästa vecka", säger Andreas Alm.

Startelvan: Peter Abrahamsson – Godswill Ekpolo, Joona Toivio, Rasmus Lindgren, Adam Andersson – Alexander Faltsetas, Erik Friberg – Daleho Irandust, Patrik Wålemark, Ahmed Yasin – Gustaf Nilsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.