Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sonny Karlsson (Häcken) och Kennet Andersson (IFK Göteborg). Bild: Bildbyrån
Sonny Karlsson (Häcken) och Kennet Andersson (IFK Göteborg). Bild: Bildbyrån

Tror på ett förlängt transferfönster: "Speciell situation"

Den allsvenska säsongen flyttas fram. Det kan innebära att transferfönstret förlängs.
Fifa behandlar just nu en förfrågan från Svenska Fotbollförbundet.
– Jag tror att de har en större flexibilitet jämfört med en normal säsong, säger Svante Samuelsson, Svensk Elitfotbolls sportchef.

Det händer saker i Fotbollssverige – trots att det knappt spelas några matcher.

Under torsdagen togs bland annat det definitiva beslutet att flytta fram den allsvenska säsongen till början av juni. Spridningen av coronaviruset är såklart orsaken.

Nästa fråga att besvara blir vad som händer med det svenska transferfönstret? Som det ser ut nu får klubbarna bara värva spelare fram till och med den 31 mars.

Tiden är knapp därmed.

Förändringar kan dock komma att ske.

I förra veckan rapporterade Fotbollskanalen att Svenska Fotbollförbundet har skickat en förfrågan till Fifa gällande möjligheterna att förlänga transferfönstret med tanke på det osäkra läget i världen.

Nu säger Svante Samuelsson, Svensk Elitfotbolls sportchef:

– Vi har fått en bekräftelse på att de har mottagit vår förfrågan. De jobbar med den och ska återkomma. Sedan tror jag generellt att de ser över transferfönster i hela Europa. Vår fråga är nog en del i en större fråga i och med att säsongerna förskjuts.

Tror du att det kommer landa i att fönstret förlängs?

– Det är svårt att sia om det, men jag tror att de ändå har en större flexibilitet jämfört med en normal säsong. Sedan får vi i svensk fotboll, utifrån vad de svarar, bestämma om vi ska ändra något eller inte. Den gemensamma diskussionen har inte tagits i något gemensamt forum än. Frågan har bara kommit upp på lite olika håll.

"Speciell situation för alla"

Från IFK Göteborgs och Häckens läger ser man gärna att transferfönstret förlängs.

– Jag ställer mig bakom det, säger Häckens sportchef Sonny Karlsson.

– När serien inte kör igång förrän om mer än två månader vore det bra med någon form av dispens.

IFK Göteborgs dito Kennet Andersson:

– Det tycker jag känns ganska normalt att göra med tanke på det läge som råder. Det är en speciell situation för alla föreningar. Och vissa länder har spelare som sitter i karantän. Det vore inte konstigt om transferfönstret förändrades.

Är ni ute och letar nyförvärv just nu? Trots det osäkra läget?

– Det där är ett pågående arbete, det kommer aldrig avstanna. Så det är ingen större skillnad nu.

Kennet Andersson fortsätter:

– Vi förhåller oss till de förutsättningar vi har i dag. Sedan mixar vi upp det med vad som händer i föreningen och vad det här betyder ekonomiskt för oss. Efter det får vi komma fram till vad vi ska göra.

Sonny Karlsson:

– Det är klart att vi tittar, men jag vet inte om vi kommer göra något. Det är omöjligt att räkna på hur mycket man tappar på att premiären skjuts fram.

Transferstopp inte aktuellt

Gällande den generella aktiviteten på transfermarknaden så känns det som att den har minskat. Svante Samuelsson instämmer.

– Jag tror att den är mycket lägre på grund av att det finns en osäkerhetsfaktor i alla klubbar. Man väntar med eventuella beslut som man har tänkt ta, säger han.

Till sist: I ishockeyns SHL har det, på temat transferfönster, införts ett värvningsstopp. Syftet är att lugna ner situationen tills dess att det ekonomiska läget är säkerställt.

Några sådana planer har dock inte varit aktuella inom fotbollen.

– Vi känner till det, men har inte haft några sådana diskussioner ännu. Klubbarnas fokus just nu ligger på att se vilka kostnader det finns att skära i sina verksamheter, säger Svante Samuelsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.