Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Tror inget säkerhetspådrag har varit i närheten"

Undantagstillstånd i hela Frankrike, hot om tillslag från IS och ett exempellöst säkerhetspådrag. Då manar Svenska Fotbollförbundets säkerhetschef till lugn – och berättar om planen. – Professionellt säkerhetsarbete brukar lösa det mesta, säger Anders Sigurdson.

Det svenska fotbollslandslaget hårdbevakas under EM-veckorna, inte bara av media och supportrar, utan även av fransk och svensk polis samt säkerhetspersonal från både egna förbundet och arrangören Uefa.
– Storleken på säkerhetsarbetet är väldigt omfattande. Med tanke på det som har hänt och det de lever med i Frankrike. Det är gigantiskt. Jag tror inte att något säkerhetspådrag har varit i närheten av det här, säger Anders Sigurdson, som har varit ansvarig för säkerheten på Svenska Fotbollförbundet i sju år.

Inför mästerskapet har han haft kontinuerlig kontakt med fransk polis och Uefa och förberett både landslagets och de svenska supportrarnas ankomst till Frankrike.
– Uefa lägger mycket resurser för att skydda lagen. Vi har vår säkerhetsansvarige (Jan Gustavsson) på plats. Sedan har vi det som gäller övrig verksamhet – styrelse, sponsorer, anställda – dels besöka arenor, prata säkerhet med arenor och titta på hotell som kommer användas av sponsorer och styrelse, säger Anders Sigurdson och berättar om en ständigt pågående dialog.

LÄS OCKSÅ: Terrorcellerna som hotar EM

LÄS OCKSÅ: De trotsar risken för EM-drömmen

– Eftersom hotbild är en flexibel verksamhet gäller det att följa den så gått det går. Mycket samverkan med svensk polis på plats, vilket är ett intensivt arbete. Och svårt. Det är jobbigt i Frankrike med alla de hot som finns där nere.

I närheten av det svenska boendet i Pornichet bor även Polens EM-lag.
– Runt de här boendena pågår ett ganska omfattande säkerhetsarbete. Det är jag inte ett dugg orolig för. Utan att gå in på detaljer får jag intrycket att de gör det väldigt seriöst.

Det har talats om att de svenska spelarna får röra sig fritt i Pornichet. Blir det så?
– Det kommer bli ett växelspel mellan landslagsledningen, svensk och fransk polis. Vår säkerhetsansvarige på plats kommer hela tiden ha sällskap av fransk polis. Det finns inga uttalade regler, utan blir ganska situationsanpassat och kommer handla om var, när och hur.

I november utfärdades undantagstillstånd i Frankrike. Det kommer gälla under hela EM och kan innebära fler kontroller för supportrar på plats.
– Myndigheternas rätt att tillgripa extraordinära insatser har ökat. I princip har Schengen upphört att gälla. Du kommer inte in i Frankrike utan pass, du kommer inte ur Frankrike utan pass.

Hur kommer spelarna att märka av undantagstillståndet?
– Inte ett enda dugg, förhoppningsvis. Den bästa säkerhet är den som inte syns och märks.
Hur kontrolleras publik i samband med träning?
– Det blir de öppna träningarna. Där misstänker jag att de har lagt upp det på det sättet att man lägger upp en visitation innan de går in på läktarna.
Det svenska landslaget flyger till och från matchort, svenska supportrar utnyttjar mycket tåg och buss. Här ser Anders Sigurdson en risk.
– Det kommer röra sig otroligt mycket fotbollssupportrar i Frankrike. Många kommer använda kollektiva transportmedel, som utsätts för hårt tryck. Vad skulle exempelvis hända om de får strejk? Där är transportsystemet sårbart. De har valt ett EM som är i stort behov av transporter.

Svenska Fotbollförbundet beräknar att det kommer vara uppemot 100 000 svenskar runt de svenska EM-matcherna.
– Det var väldigt mycket i Tyskland under VM. Och i Österrike, men det här är på rekordnivå.
Vilka råd har du att ge till dem?
– För det första: var rädd om värdehandlingar, som pass, ID och pengar. För det andra: Var lite vaksam vad som händer runtomkring; läs media och följ med vad som händer, håll dig uppdaterad.
– Om det händer något, följ myndigheternas anvisningar, gör inga personliga värderingar. Är det avstängt, ifrågasätt det inte. Åk till ett säkert ställe om något skulle hända. När det händer något där nere kommer det, med tanke på det uppskruvade läge som är, att få stora proportioner.

Första gången som GP talar med Anders Sigurdson är i slutet av april. Under ett andra samtal, bara veckor kvar till avspark i Paris är han på plats i den franska huvudstaden.
– Vi gör i dag ingen annan bedömning än att vi utgår från att arrangören gör det de skall och gör det bra. Vi har inga andra indikationer. Vi kan bara konstatera att det händer saker runt omkring det här och har en högre vaksamhetsgrad, så att säga.
– Det är svårt att bygga upp något eget när vi befinner oss i annat land. Vi måste förlita oss på staten Frankrike och Uefa.
IS har sagt att de tänker utföra terrordåd under EM. Vad tänker du som säkerhetsansvarig om det?
– Jag vet att man lägger ned enormt mycket krut på det här hos polis och arrangör. Det går aldrig att säga aldrig, men professionellt säkerhetsarbete brukar lösa det mesta.