Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MATHIAS BERGELD
Bild: MATHIAS BERGELD

Trio saknas när Öis gästar Tvååker

Att Lukas Browning Lagerfeldt blir borta en längre tid är känt sedan tidigare. Till mötet med Tvååker får han sällskap av Joakim Karlsson och Ailton Almeida i sjukstugan.

Efter ett fjolår där Öis var hårt skadehärjat har 2020 inletts mer muntert på den fronten.

Fram till nyligen.

I träningsmatchen mot Utsikten kom så första tunga skadesmällen för året.

Nyförvärvet Lukas Browning Lagerfeldt tvingades utgå i den första halvleken med en skadad hand, och efter undersökning kunde det konstateras att två ben i handen var brutna och att han därmed tvingades till operation.

– Han har drabbats av dubbla frakturer, sade sportchef Igor Krulj till GP efter att spelaren opererats i onsdags.

LÄS MER: Tungt besked för Lukas Browning – drabbad av dubbla frakturer

Där och då kunde han inte svara på hur länge mittfältaren väntades bli borta, men efter att rehabteamet i klubben haft ett möte under fredagen går det att ge en åtminstone lite tydligare prognos.

– Det blir fyra veckor med gips nu. Sedan blir det två veckors bandage, när han har viss rörelse och kan träna upp sig. Men trots det här kan han jobba med fysiken och fortsätta träna styrka på andra områden, det är positivt, säger lagläkare Lars Peterson.

Det låter inte som att det är aktuellt med något matchspel de närmaste sex veckorna?

– Det har jag svårt att se. Kanske att vi provar ut ett sådant där frakturskydd som domarna godkänner, så får han träna in sig på det. Men en sådan här läkning har flera faser. Det är inte bara huden som ska läka utan hela benpartiet, det tar sin lilla tid.

Karlsson skadad

Utöver Browning Lagerfeldt har också ett annat nyförvärv, mittbacken Joakim Karlsson drabbats en skada.

LÄS MER: Målkung provspelar med Örgryte

Här är det dock tal om den mer lindrigare sorten. Även om det inte blir något spel mot Tvååker på lördagen.

– Det är en sträckning i vadmuskeln. Det är ingen blödning, det är bara en övertänjning i senan av förankringen till muskeln. Han är redan på bättringsvägen, men inte såpass att vi riskerar något nu. Vi följer honom dag för dag. Jag tror inte det kommer bli något större problem, möjligtvis om vi sätter in honom för tidigt, då kan skadan förvärras. Det är som en mindre bristning.

Han kan vara tillbaka väldigt snart, eller?

– Man räknar alltid med två till tre veckor för att skadan ska vara i ett positivt läkningsskede. Sedan har han otroligt bra fysik så det kan gå lite snabbare. Vi siktar på att han kan spela ganska snart, ja.

Ailton missar också

Utöver de båda nyförvärven och den sedan tidigare långtidsskadade trion med Victor Sköld, Simon Nilsson och Arvid Sigurdsson saknas också Ailton Almeida mot Tvååker.

I det fallet rör det sig dock i huvudsak mest om en försiktighetsåtgärd.

– Först var han krasslig några dagar, sedan var han tillbaka i träning. Då hoppade han upp i en situation och landade på vänster framfot. Han landade med hela kroppsvikten på framfoten, och då högg det till i vaden. Det blev direkt en rejäl svullnad.

En magnetröntgen visade en blödning i vadmuskeln.

– Vi bekämpade blödningen och fick koll på den. Han är igång igen och försöker återkomma. Han har tränat smärtfritt, så vi ökar successivt. Det är en trappa han ska upp för innan han är tillbaka i full träning, avslutar Peterson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.