Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Tredje raka segern: "Han är allsvensk toppklass"

IFK Göteborg vägrar att förlora. Mot Gif Sundsvall kom tredje raka segern, tionde matchen i rad utan förlust – och dessutom nionde bortamatchen på raken utan nederlag. Det är siffror som är bäst i hela allsvenskan.

Ledningsmålet dröjde till 38:e minuten.

Mittbacken André Calisir skickade iväg en djupledsboll åt höger.

En Sundsvallsback sparkade hål i luften, Nzozi Toko hade tagit löpningen bakom, bröt in och slog en passning snett inåt bakåt.

Notoriske målskytten Robin Söder hoppade över bollen och öppnade på så vis upp för målchansen.

Tobias Sana fick all tid i världen att sikta mot Giorgi Kharaishivili till vänster utanför Sundsvall målområde.

Allsvenskans assistkung visade iskyla och chippade bollen över en utrusande David Mitov Nilsson.

Målet var hans femte totalt och andra på två matcher.

– Giorgi är toppklass i allsvenskan. Det finns några bra spelare till på hans position, som Muamer Tankovic som precis har tagits ut i landslaget. Det som är imponerande med Giorgi är att han är så extremt lojal. Han hjälper vår vänsterback Victor Wernersson där ute och är nere i eget straffområde och sliter i slutet. Han har internationella kvaliteter, sade IFK-tränaren Poya Asbaghi efteråt.

LÄS MER: "Med det är han bäst i hela IFK Göteborg"

Inför matchen mot Helsingborg hyllade IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi sin offensiva kraft till vänster.

– Jag tycker att han har varit en av våra bästa spelare i de senaste matcherna – ändå har han inte gjort mål. Förstår du hur bra han kommer vara nära han gör mål?

Sedan dess har han spelat fram till Robin Söders kvittering mot Helsingborg (2-1 till slut), gjort 3-0-målet mot Kalmar FF senast och 1-0 mot Sundsvall nu.

Det efter att ha gått mållös i tolv matcher.

– Jag ville bryta måltorkan. Vi visste att vi är bra på kontringar och att de inte tänker på att försvara sig när de har bollen. Det hade vi koll på, säger Giorgi Kharaishvili till CMore.

I och med målet har giorgiern gjort tolv poäng i årets allsvenska, det är en mindre än på hela fjolåret då Kharaishvili på 27 matcher gjorde 13 poäng fördelat på nio mål och fyra assist.

Med 25 poäng är han den spelare som har gjort flest poäng under Poya Asbaghis ledning i klubben.

LÄS MER: Wernersson om IFK:s förvandling: "Som Poya ville"

Försenad start efter åska

Andra halvlek fördröjdes i en knapp kvart efter att en åskoväder dragit in över arenan.

Nästan direkt efter det att spelet återupptagits gjorde IFK Göteborg sitt andra mål för dagen.

Även denna gång med många spelare inblandade.

Det började med en bollvinst på egen planhalva av Giorgi Kharaishivili, det fortsatte med en öppnande passning av Victor Wernersson till Robin Söder, Söder släppte i sin tur direkt bollen vidare till Tobias Sana, som med sin andra assist för matchen, fick se Hosam Aieshs skott borra sig in bortre burgaveln.

Målet var dessutom Östersundsförvärvets första sedan klubbytet.

– Sana visade att han är bra att slå passningar och skära linjer. Hosam borde kanske ha gjort mål redan i förra matchen. Kul att han fick sätta dit den, sade Poya Asbaghi.

Några fler mål blev det inte. IFK Göteborg tog sin tredje raka seger.

Tobias Sana, med två poäng, gladdes över det. Han gladdes även över den egna insatsen.

– Såklart skönt att göra poäng, det viktigaste var att vi vann. Jag är här för att göra poäng, om jag kan göra bra prestationer och vi kan vinna matchen är det bra, sade Sana till CMore.

Giannis Anestis har utvecklats till en av allsvenskans främsta målvakter. Det visade han på nytt mot Gif Sundsvall, räddade flera bra målchanser och höll därmed sin nionde baklängesnolla för säsongen.

– Han är värd att lyfta fram också. Det är inte alltid de svåraste avsluten, men han inger ett sådant lugn. Det ger trygghet framåt, sade IFK-tränare Asbaghi.

Söder inblandad i målen

Robin Söder kom till spel med nio mål på sju matcher, han lämnade den, för första gången på fyra omgångar, utan att bidragit i målproduktionen.

Däremot var han inblandad i både målen ändå.

IFK Göteborgs förlustfria svit på tio matcher är efter Djurgårdens förlust dessutom längst i hela allsvenskan. Senaste nederlaget kom mot Örebro 1 juni. Blåvitt har inte förlorat en enda gång efter sommaruppehållet.

Det var samma mot Helsingborg. Vi gör mål i rätt lägen. Då vände vi ett underläge vid rätt läge. Vinsten där gav oss energi och något vi tog med oss. Nu har vi nio poäng på tre matcher. Vi har klivit fram i rätt lägen. Vi har plockat fram de individuella kvaliteterna när de har behövts som mest. Det handlar framför allt om spelarna där framme även om målen inte bara kommer efter att spelarna tar bollen och dribblar förbi. Det är också glädjande, sade Poya Asbaghi.

I tabellen är IFK Göteborg sex poäng bakom serieledande Djurgården. Åtta omgångar återstår.

Sex poäng upp till serieledaren, åtta omgångar återstår.

– Det är klyschig, men en match i taget. Framför allt är jag glad att vi fortfarande är med och inte behöver titta så mycket neråt.

Och så kunde ni vinna utan att Robin Söder gjorde mål?

– Haha! Exakt. Det vore väl konstigt om han skulle fortsätta göra mål i varje match. Det är svårt att kräva att en spelare ska göra mål i varje match. Robin gör sina medspelare bra också.

Nu tar allsvenskan ett två veckor långt landslagsuppehåll.

För IFK Göteborg väntar Hammarby i nästa omgång, borta på Tele2.

– Först tränar vi på, sedan blir det ett kortare uppehåll i slutet på veckan. Sedan handlar det om att samla kraft till avslutningen av allsvenskan som blir riktigt rolig, sade Poya Asbaghi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.