Tre frågor till Balkander inför AIK-IFK

ANNONS
|

Knappt ett dygn efter beskedet om dödsmisshandeln i Helsingborg, hur är din känsla när du sitter på tåget på väg upp till Stockholm?

- Ungefär som i går. Att fotbollen känns väldig oviktig för stunden och att alla kategoriska och tvärsäkra uttalanden om vad som bör göras och varför det gick snett är ett famlande i mörker. Det här var inte sista gången det galna oprovocerade våldet slog till i samband med fotboll. Det är det enda jag är helt säker på.

Utifrån ett supporterperspektiv, vilken bild ser du framför dig i kväll?

- Förhoppningsvis en värdig och städad tillställning utan primitiva hata-budskap och överförfriskade unga män utan spärrar. Om sådant här kan man aldrig veta.

ANNONS

Det skall ju trots allt spelas en match, tar IFK Göteborg med sig någon poäng från Friends Arena?

- I fjol reste IFK till Friends efter sex matcher utan förlust endast dagar efter att AIK-målvakten Ivan Turina tragiskt gått bort i sömnen och stod – ursäkta uttrycket – med mössan i hand under matchen. Den risken, att stundens allvar tar överhanden och att fotbollen blir sekundär, finns även i dag. Lurigt läge. Skulle klassa det som årets svåraste bortamatch.

AVSPARK

Läget i lagen:

IFK Göteborg: May Mahlangu rehabar fortfarande efter hälseneskadan och Gustav Svensson är inte spelklar – i övrigt har Mikael Stahre hela truppen att välja på. Gustav Engvall och Hampus Zackrisson är utanför truppen.

AIK: Teteh Bangura är inte tillbaka efter knäskadan, Edward Owusu och Marko Nikolic är inte spelklara och Nicklas Maripuu och Anton Salétros är sjuka.

Trolig startelva:

John Alvbåge – Adam Johansson, Mattias Bjärsmyr, Kjetil Waehler, Ludwig Augustinsson – Martin Smedberg Dalence, Jakob Johansson, Philip Haglund, Sam Larsson – Robin Söder, Lasse Vibe.

Utropstecken: AIK har sålt över 16 000 årskort i år.

Frågetecken: Kan IFK- och AIK-supportrarna gemensamt visa den kärlek svensk fotboll och svenskt supporterskap står för?

Omgångens matcher:

ANNONS

I går:

Brommapojkarna–Kalmar FF 1–2

Mjällby–Gefle 2–2

Helsingborg–Djurgården Avbruten

Malmö FF–Falkenberg 3-0

Halmstad–Örebro 1-2

I dag:

Åtvidaberg–Elfsborg

Häcken–Norrköping

ANNONS