Peter Gerhardsson, Häcken och Jörgen Lennartsson, IFK Göteborg.
Peter Gerhardsson, Häcken och Jörgen Lennartsson, IFK Göteborg.

Tränarna laddade för Göteborgsderby

ANNONS
|

Derbydags på Gamla Ullevi. Det tredje mötet under säsongen mellan IFK Göteborg och Häcken. Blåvitt har vunnit de båda tidigare.

Allsvenskan består just nu av tre skikt.

IFK Göteborg "måste" vinna för att hänga med i den tjata toppstriden där sex lag ligger poängmässigt nära varandra. Häcken, som befinner sig i skikt två, behöver å sin sida poäng för att inte ramla ner en våning och riskera att dras in i bottenstriden.

– Det är ju en inspirerande match – igen. Det har varit många sådan under säsongen, men det är en match med extra krydda, säger IFK-tränaren Jörgen Lennartsson.

ANNONS

– Det är alltid lite speciellt att möta Blåvitt. Alltid extra kul. Och det har varit en bra träningsvecka för oss, säger Häckentränaren Peter Gerhardsson.

Blåvitt kommer till spel utan skadade lagkaptenen Mattias Bjärsmyr (borta 4–6 veckor) och avstängde innermittfältaren Gustav Svensson (gula kort). Sannolikt tar Hjalmar Jonsson mittbacksplatsen medan nye dansken Mads Albaek får göra debut på det inre mittfältet.

Albaek kom till Göteborg i onsdags och har nu gjort tre träningar med laget. Lennartsson är nöjd med vad han fått se.

– Jättebra. Han är bolltrygg, har fin passningsfot, kvick på små ytor, låg tyngdpunkt, förflyttar sig fort. Han har gjort det bra. Han kommer ju från en försäsong med en fransk ligaklubb som tränat hårt i sex veckor så det är klart – om han är med – att han är förbredd för match.

Blåvitt har tagit sex poäng på sex matcher efter sommaruppehållet.

–Våra prestationer har varit värda mer än sex poäng men vi har haft lite missflyt i lägen som vi i våras hade flyt i. Sedan är vi också ödmjuka, vi har inte varit lika stabila. Exempelvis på fasta situationer. Vi spelade 13 matcher utan att släppa in något mål på fasta och nu har vi släppt in två hörnor plus en frispark från ytterzon. Så tre mål på fasta situationer, det släppte vi inte i våras och vi måste få till den stabiliteten igen, säger Lennartsson.

ANNONS

På Häckens hemsida skojar Peter Gerhardsson att han tränat på bålspänn inför sidlinjesmötet med Jörgen Lennartsson. "Med bålspänn kommer man långt".

IFK-tränaren var ju inblandad i situationer med "högt tonläge" både mot Belenenses och Malmö FF.

Väntar du dig brottning med Lennartsson?

– Ha ha. Brottning passar jag mig för med Jörgen, han går i en tyngre viktklass. Men han visade en väldig snabbhet i steget mot fjärdedomaren när de fick en utvisning mot Malmö FF. Där rörde han sig imponernade i sidled. Nej då, vi känner varandra väl och jag kan förstå att han reagerade både mot det och mot Sa Pinto i Belenenses, säger Peter Gerhardsson.

Båda lagen har ömsat lite skinn under transferfönstet. Ingen av tränarna tror att det påverkar hur respektive lag spelar eller ser på varandra.

–Nej, de har ju sitt sätt att spela. Sedan brukar ju Peter byta ganska mycket. Men vi känner dem väl, spelarna känner varandra väl, Peter och jag känner varandra väl. Vi har fått in några nya, de har fått in några nya. Men Paulinho är nygammal, vi vet vad han kan så tror inte det blir några större överraskningar, säger Jörgen Lennartsson som jobbat med det offensiva spelet under veckan.

ANNONS

– Vi har inte haft riktigt bra effektivitet. Vi hade 17 skott mot Falkenberg, och gjorde inget mål. Vi har inte skapat tillräckligt många högklassiga målchanser i vårt spel.

Det är en viktig match för att hänga med i toppen?

–Så har det varit hela säsongen. Jag håller med, men vi vill inte kalla det måstematch. Vi pratar hellre om möjlighetsmatch. Alla lagen där uppe vill var med, alla vet att varje match får konsekvenser. Det är något vi tycker är roligt att vara i. Det har vi pratat om i veckan, privilegiet som det är att vara i en allsvenskt toppstrid, säger Jörgen Lennartsson.

I Häcken är lagkaptenen Martin Ericsson nu i full träning igen, men inte uttagen i dagens matchtrupp. Alexander Jeremejeff, David Frölund och Tom Pettersson står på skadelistan. Målvakten Christoffer Källqvist är återställd efter höftproblem.

Nyförvärvet från Sydafrika, mittbacken Tefu Mashamate, kommer till Hisingen på tisdag.

Blåvitt och Häcken har mötts 28 gånger i allsvenskan. Ingen gång har det slutat 0–0

....

IFK GÖTEBORG–HÄCKEN

15.00, Gamla Ullevi

.

Troliga startelvor

IFK Göteborg: John Alvbåge – Emil Salomonsson, Thomas Rogne, Hjalmar Jonsson, Haitam Aleesami – Sören Rieks, Mads Albaek, Sebastian Eriksson, Jakob Ankersen – Riku Riski, Gustav Engvall

ANNONS

BK Häcken: Peter Abrahamsson – Simon Sandberg, Jasmin Sudic, Leonard Zuta, Kari Arkivuo – Adam Andersson, Samuel Gustafson, Mohammed Abubakari – Nasiru Mohammed, Paulinho, René Makondele

.

ÖVRIGA MATCHER

Söndag

15:00: AIK–Kalmar FF, Friends Arena.

17:30: Elfsborg–Djurgården, Borås Arena.

Måndag

19:00: Helsingborg–Halmstad, Olympia.

19:00: Falkenberg–Hammarby, Falkenbergs IP.

19:05: Åtvidaberg–Norrköping, Kopparvallen.

ANNONS