Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Tränarens planilska: "Folk skrattar åt oss"

Storfavoriten i division 1, Utsikten, är med i toppen av serien. Men allt är inte frid och fröjd i Frölunda. Tränaren Bosko Orovic är fly förbannad över plankvalitén på vissa håll i serien. – Ena dagen är på en fotbollsplan den andra på en åker som du inte ens hade velat valla dina getter på, säger han.

Utsikten lämnade elitfotbollen i och med degraderingen från superettan 2015. Efter ett mellanår i fjol satsades det rejält för en comeback i landets näst högsta serie 2018. Namnkunniga nyförvärv som Jonathan Azulay och George Mourad gav laget epitetet Real. Ett hinder på vägen tillbaka till eliten stör tränare Bosko Orovic mer än något annat: planernas kvalité. 

– Om det hade varit ishockey kan man säga att vi ena dagen spelar på Scandinavium, andra dagen på ett par roller blades. Det är två skilda sporter du håller på med i ettan kontra superettan. Internationellt skrattar folk åt oss. Det är ändå tredje högsta serien i Sverige. Det är en stor gåta att vi inom svensk fotboll kan acceptera det, säger han.

Vilka planer tänker du på?

– Ängelholm, Skövde. Det finns fler. Det är som att vi spelar rugby. Det är en gåta att vi inte gör något. Vi tränar fotboll och sedan en vecka kan vi inte spela fotboll. Det är ett irritationsmoment utan dess like.

– Vi är inte nöjda men samtidigt så har vi gjort bra prestationer överlag. Vi har inte fått med oss poängen som vi önskat, men samtidigt är vi där och nosar. Det ska avgöras om 20 omgångar, så vi sitter lugnt i båten, säger Bosko Orovic. 

Efter säsongsinledningen, där Utsikten just nu parkerar på en fjärdeplats, lever hoppet om en återkomst till superettan och svensk fotbolls riktiga finrum. 

– Jag tror fortfarande på att vi vinner serien, det har inte förändrat sig. Det var lite som vi trodde: Landskrona, Ängelholm och Ljungskile är med. Det är bra lag, de har minst lika bra lag som Real Utsikten, säger Orovic. 

Hur bra lag har ni?

– Vi skulle klara oss bra i Superettan. Vi hade inte åkt ur. Jag ser det på spelarna. Landskrona skulle inte heller göra bort sig.  

Hur har alla nyförvärven fungerat?

– De har kommit in i det fantastiskt. Alla mina spelare har gjort ett fantastiskt jobb hittills. Det tar lite tid men i krig räknar du inte de döda i början, du räknar i slutet. Vi räknar vem som vinner i seriens slut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.