Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Tränaren skrek ”hora” – nu markerar landslagsspelaren

Ilves tränare hördes skrika ”hora” under en match i finska ligan.
Nu väljer tidigare Vittsjöspelaren Linda Sällström att sätta ner foten och markera.
– Det är inte okej någonstans, säger hon till Sportbladet.

En skandal har blossat upp i den finska damfotbollen. Det var under en match mot HJK som Ilves-tränaren Mika Lahtinen ska skrikit ”Jävlar vilken hora” från sidlinjen, vilket ska hörts ut i sändningen enligt finska YLE.

Efter matchen, som spelades 29 maj, kommenterade Ilves ordförande det hela.

– Han gjorde det genast väldigt klart att det inte handlade om en kommentar som hade riktats åt någon enskild spelare eller domare. Det var ett allmänt känslomässigt utbrott, säger Kari Pansio enligt YLE.

LÄS MER: Jimmy Durmaz blir expert i EM-studion

Senare tog även klubben avstånd från Lahtinens kommentarer på sin hemsida. I ett pressmeddelande skrev man att Lahtinen fått en varning och att han ska delta i en utbildning som heter ”Du är inte ensam”, en utbildning till för att informera om språkbruk bland tränare.

Lahtinen har även bett om ursäkt för sina kommentarer.

– Jag är oerhört ledsen för att jag använde ordet. Jag vill också understryka att jag inte riktade det mot någon enskild spelare. Jag skällde inte ut någon, säger han till Tammerforstidningen Aamulehti enligt YLE.

Landslagsspelarna markerar: ”Inte okej”

Nu väljer Paris FC-proffset, tidigare i Vittsjö, Linda Sällström.

På sociala medier reagerar Sällström bland annat på att klubben nöjde sig med en varning och tycker inte det ska behöva hända igen för att klubben ska välja att agera.

”Man borde redan nu fundera över om han (tränaren) är lämplig, inte efter att han än en gång har kallat minderåriga spelare för horor. För övrigt är föreningens kommentarer om händelsen är mycket märkliga.”, skriver hon på Twitter.

Linda Sällström berättar för Sportbladet att hon ville markera och visa att det inte är okej att använda ordet hora. Inte ens om det, som Lahtinen menar, inte är riktat mot någon särskild spelare eller person.

– Folk gör misstag och jag är inte rätt person att säga vad som är rätt straff då det inte är upp till mig. Men även om de säger att det inte var riktat mot en viss spelare så tycker jag inte det är okej att skrika ut det ordet på en fotbollsplan eller någonstans, säger Sällström till tidningen.

LÄS MER: Benjamin Nygren, Emil Holm och Patrik Wålemark bakom Sveriges seger mot Luxemburg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.