Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: MATHILDA AHLBERG

Tränare som dömts för sexuella ofredanden söker jobb i Göteborg

Våren 2019 döms en man för flera fall av sexuella ofredanden mot flickor som är mellan 13 och 15 år gamla i Stockholm.
Ett år senare bor samma man i Göteborg – där han söker tränaruppdrag för flickor i samma ålder.
– Han ska inte leva ett normalt liv, speciellt inte med barn och ungdomar, säger Elin Petersson Rylander, som är en av de som blev sexuellt ofredad av tränaren.

Under första halvåret 2015 får en ordförande i en förening i Stockholmsområdet höra att en tjej i ett av föreningens lag fått en bild på ett kön skickad till sig från en äldre man. Ordföranden börjar fråga runt och han får snart höra att samma man har försökt bjuda in flera av spelarna i samma lag, som består av flickor i yngre tonåren, till fester han varit på. Tränaren har enligt spelarna bett flera av tjejerna att skicka lättklädda bilder på sig själva till honom och han har själv skrivit meddelanden med sexuellt innehåll, riktat till tjejerna.

Föreningen agerar snabbt. Ordföranden kallar till ett möte med styrelsen och tar kontakt med föräldrarna till flicklagets spelare. Det visar sig att tränaren även är domare och dömer matcher för Stockholms Fotbollförbund samt att han är aktiv som ledare i flera föreningar i huvudstaden. Dessutom arbetar han deltid som lärarvikarie. Via sitt uppdrag som domare har han haft tillgång till namn och personnummer till fotbollsspelande tjejer i tonåren, som han har haft som kontakter på sociala medier.

Tränaren har, enligt den polisutredning som sedan följer, samlat på bilder och videor av flickor och kvinnor sedan han var 13 år gammal. Han berättar i förhör att han har tagit bilder på tjejer i skolmiljö och sedan skickat vidare dessa till vänner via sociala medier.

I förundersökningen framkommer också att en användare från tränarens dator har loggat in på en hemsida där bilder på tjejer mellan 13 och 17 år läggs upp. Samma användare har där lagt upp smygtagna bilder på tjejer i yngre tonåren, några av dem tagna i fotbollsmiljö.

Tränaren, som är i 30-årsåldern, har haft flera konton på sociala medier som Instagram och Snapchat där han dels lagt upp lättklädda bilder på sig själv, dels kontaktat tjejer i tonåren.

En av de fyra flickor som var målsägande i utredningen mot tränaren berättar i förhör att han har skickat flera bilder på sitt kön till henne.

En annan av flickorna får ett meddelande om klädseln hon haft på skolan samma dag, och därefter en bild på tränaren kön.

Till den fjärde flickan, då 14 år gammal, skriver han enligt förhör med flickan att han vill "ligga bredvid henne" och "stoppa sin kuk i hennes fitta och komma i henne".

"Kände mig äcklad"

GP har pratat med två av flickorna som blev utsatta för ofredanden från tränaren. För Elin Petersson Rylander kom insikten om vad hon varit med om först en tid efter händelsen. När hon nu som 20-åring ser tillbaka till meddelandena hon fick ta emot kan hon inte förstå hur någon kan skriva det tränaren gjorde till någon som var så ung som hon var.

– Hade det här hänt mig i dag hade jag verkligen lackat. En vuxen människa ska inte göra så mot ett litet barn. Till en början fattade jag inte och brydde mig inte om det. Jag levde i förnekelse. Men efter några månader började jag tänka på vad han skrev till mig. Det är så vidrigt, säger hon.

Hur reagerar du på att han söker nya ledaruppdrag för barn?

– Jag blir så jävla förbannad. Att han har mage att göra det. Man blir äcklad.

Elin Petersson Rylander tycker att tränaren skulle ha fått ett strängare straff.

– Det är för jävligt. Han får ingen konsekvens alls. Det är därför han fortsätter söka den här typen av uppdrag. Han ska inte leva ett normalt liv, speciellt inte med barn och ungdomar, säger hon.

Felicia Ji Björklund hade tränaren som vikarie i sin högstadieskola och fick enligt domen ta emot en penisbild och en kommentar om sin klädsel i skolan samma dag. Hon var 13 år när händelsen ägde rum.

– Jag blev inte rädd men äcklad. Speciellt när jag fick reda på vem det var. Han var vikarie och fotbollstränare och ska vara en förebild, säger hon.

Hur känner du när du hör att han söker tränaruppdrag för ett flicklag?

– Det är dumt. Både för hans och andras del. I och med att det har hänt en gång lär det hända flera gånger. Jag förstår inte hur en vuxen människa kan göra det han gjorde. Det är sjukt, säger hon.

Felicia Ji Björklunds händelse är den som leder till den första anmälan mot tränaren. Rektorn på en skola där tränaren varit lärarvikarie anmäler händelsen som Felicia utsattes för.

Två månader senare anmäler en förenings ordförande de sexuella ofredanden han fått reda på har skett mot flickspelare i föreningen. Därefter anmäls ytterligare ett ofredande av en person med koppling till en flicka i samma lag.

Ordföranden i föreningen ringer runt till andra föreningar vars matcher tränaren har dömt och berättar om tjejernas historier. Några klubbar tackar ordföranden för informationen. En klubb, där tränaren vid tillfällen är aktiv som ledare, ifrågasätter sanningshalten i tjejernas berättelser.

Tränaren är utöver sina uppdrag som fotbollsledare anlitad vikarie på skolor i Stockholmsområdet. Ordföranden i föreningen som larmat tar nu kontakt med skolledningen i hans närområde och ber dem sprida vidare att tränaren inte bör jobba i skolan.

Utredningen drar ut på tiden. Det tar två år innan ungdomsledaren som först fick höra flickspelarnas berättelser kallas in för vittnesmål. Flera år efter händelserna inträffade, i början av 2018, döms tränaren för tre fall av sexuellt ofredande. I samma dom döms han även för penningtvättsbrott. Påföljden blir sex månaders fängelse. Domen överklagas från både målsägarna och den dömde och i mars 2019 dömer Svea Hovrätt i stället tränaren till skyddstillsyn i förening och dagsböter.

Söker tränaruppdrag i Göteborg

Under utredningen bor tränaren utomlands där han under ett par års tid jobbat med fotboll i olika roller. Innan domen fallit återvänder han till Sverige och bosätter sig i Göteborg. I staden har han sedan tidigare erbjudit individuell träning till fotbollsspelare via det företag han äger. Nu söker han själv ledaruppdrag i föreningar i Göteborg.

I ett mejl till en Göteborgs-förening han söker tränarjobb i skriver han:

Det jag kan erbjuda är till exempel:

- Ge alla lag i föreningen en träning per vecka och hjälpa deras tränare med professionell taktik eller träningshjälp och övningar.

- Vara huvudtränare för 2 stycken lag”

Tränaren skriver också i sitt mejl till föreningen att han är tidigare dömd, vilket gjort det svårt för honom att få jobb i Sverige. Han berättar dock inte vilken typ av brott han dömts för.

Ordföranden i föreningen som först larmade om tränarens olämpliga kontakt med unga flickor menar att mörkertalet i den här sortens fall troligtvis är stort.

– Det händer saker som man inte vet om överallt. Eftersom den här mannen i det här fallet inte var aktiv i vår förening, utan som domare, var det svårt för oss att förebygga.

Sedan årsskiftet är det ett krav på föreningar att begära utdrag ur belastningsregistret för samtliga ledare som kommer i kontakt med barn och ungdomar.

– Jag tycker det är på tiden. När det här började uppdagas var jag i kontakt med Riksidrottsförbundet men då fanns det inget stöd därifrån. Har du gjort någon form av sexuellt övergrepp mot barn och ungdomar så är du inte välkommen hos oss, säger ordföranden i föreningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.