Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Tottenham har mognat – siktar på ligaseger

Dele Alli och Christian Eriksen har återfunnit formen, Harry Kane öser in mål och Mauricio Pochettino har börjat prata om ett mer moget Tottenham som är redo att på allvar utmana om titlar.

Tottenham har vind i seglen och hoppas kunna utöka sin sex matcher långa segersvit i toppmötet mot Manchester City på Etihad Stadium.

– Vi är i fantastisk form och spelar med självförtroende. Om vi fortsätter så här ser jag ingen anledning varför vi inte skulle kunna vinna titeln, säger Kane.

Den senaste månadens resultat har fått optimismen att spira i Tottenham. Spurs har vunnit sex raka matcher och gjort det i imponerande stil, med 19 gjorda mål och blott tre insläppta. 2–0-segern mot Chelsea, som bröt Antonio Contes mannars 13 matcher långa segersvit och var en tydlig passning till konkurrenterna om Spurs kapacitet, följdes upp med en överkörning, 4-0, mot West Bromwich förra helgen.

Ett mognare Spurs

För varje seger har Tottenhams självförtroende ökat, och sakta men säkert har också uttalandena inifrån klubben blivit mer vågade. Det pratas inte längre om att ta den där viktiga Champions League-platsen. Tottenham vill vara med och utmana om Premier League-titeln på allvar.

– Efter segern mot Chelsea var det en stor utmaning för oss att bibehålla vårt momentum och visa att vi är mogna nog för att kämpa om stora titlar. Vi visar att vi har lärt oss mycket från förra säsongen. Vi är mycket mer mogna nu, sa Mauricio Pochettino efter WBA-segern.

Det där med mognad är någonting som Mauricio Pochettino ofta återkommer till. Ända sedan han kom till Tottenham har argentinaren pratat om hur han lägger stor vikt vid den mentala sidan av sporten för att få sina spelare att kunna prestera på en optimal nivå. Pochettino har byggt sin spelartrupp på unga och utvecklingsbara, men orutinerade spelare utan någon större erfarenhet av att utmana om stora titlar.

I fjol var Spurs det lag som längst mäktade med att pressa Leicester City i kampen om Premier League-titeln innan formen avtog under säsongsavslutningen. Nu tror Pochettino att hans spelare lärt sig de nödvändiga läxorna från fjolårssäsongen.

– Vi var nära i fjol och det var en mäktig erfarenhet att vara en del av det. Men vi har blivit bättre sedan dess och vi har växt som lag. Förhoppningsvis kan den erfarenheten hjälpa oss i år, säger skyttekungen Harry Kane.

Nytt spelsystem

Frågetecknen som fanns under säsongsinledningen, när Kane gick skadad och Spurs hade stora problem med målskyttet, har rätats ut till utropstecken den senaste månaden. Unge Dele Alli har återfunnit formen och börjat bidra frekvent i målprotokollet, Christian Eriksen har hittat rätt igen och Vincent Wanyama har klivit fram som en bjässe på det centrala mittfältet bredvid Mousa Dembélé. 3-4-2-1-uppställningen som skördade framgångar mot Chelsea ger dessutom Pochettino ytterligare alternativ ur taktisk synvinkel. Och Harry Kane har börjat ösa in mål.

Läs även: Här är Tottenhams nya superarena

Kanes hattrick mot WBA för honom till 13 mål på 16 ligamatcher. Med ett stadigt försvar att luta sig mot och en offensiv som börjat producera reser Tottenham till Etihad Stadium som tabelltvåa på jakt efter nya skalper i toppmötet mot ett Manchester City som famlar efter form efter två förluster på de tre senaste matcherna och en riktig smällkaramell, 0-4, borta mot Everton senast.

Ombytta roller

Tottenham vann höstmötet, när Citys sex matcher långa segersvit bröts på White Hart Lane i oktober. Den här gången är rollerna omvända och det är Tottenham som har vind i seglen. En seger borta mot Manchester City skulle skicka ytterligare signaler till konkurrenterna om att Mauricio Pochettinos mer mogna Tottenham verkligen menar allvar den här säsongen.

– Vi är i fantastisk form och spelar med självförtroende. Om vi fortsätter så här ser jag ingen anledning till varför vi inte skulle kunna vinna titeln, säger Kane.