Torbjörn Nilsson fyller 70 – firar i Göteborgs skärgård

En av IFK Göteborgs största genom tiderna fyller jämnt för sjunde gången.
För GP berättar ”Gud” om födelsedagsplanerna, synen på dagens Blåvitt och gratulationerna från sina forna lagkamrater.
– Vi har en egen app där det kom massa hälsningar från allihop. De är goa, säger Torbjörn Nilsson.

ANNONS
|

GP når en glad Torbjörn Nilsson som berättar att han är på väg ut till Göteborgs skärgård för att fira. Med sig har han familjen, gamla vänner och Nick Deacy, en gammal lagkamrat från PSV Eindhoven.

– Vi är på väg att åka ut till Knarrholmen. De har en restaurang där. Vi ska bara vara där och äta middag och ta det lugnt. Festerna blir lugnare med åren, berättar Torbjörn Nilsson.

Det var intensivare med Blåvitt?

– Ja, det var nog värre då, säger han och skrattar.

– Då hade man energin, efter 40 avtar energin för fester.

Torbjörn Nilsson med sällskap på Knarrholmen. Bland annat Nick Deacy, tidigare lagkamrat i PSV (längst till vänster) och Lasse Kronér.
Torbjörn Nilsson med sällskap på Knarrholmen. Bland annat Nick Deacy, tidigare lagkamrat i PSV (längst till vänster) och Lasse Kronér. Bild: Privat

”Han sticker alltid ut!”

De gamla lagkamraterna gör sig påminda än i dag. Bemärkelsedagen till ära har de hört av sig med sina gratulationer.

ANNONS

– Vi har en egen app där det kom massa hälsningar från allihop. De är goa.

Var det någon som stack ut?

– Eh, ja. Hysén (Glenn) har ju alltid bilder med och sådär. Så han sticker alltid ut!, berättar Torbjörn med ett skratt.

I söndags spelade IFK Göteborg höstpremiär och föll med 2–0 på bortaplan mot IFK Värnamo.

Det var ingen vidare födelsedagspresent?

– Jag fattar inte vad som händer. Men det går inte att förvänta sig underverk av en tränare som tränat ett lag i två veckor. Sen gäller det att de tar sina poäng så att de inte hamnar i krisen, om de åker ut eller inte, säger Torbjörn Nilsson.

Är Stefan Billborn rätt tränare för IFK Göteborg?

– Ja... det måste man ju tro! Det trodde man ju om alla andra som tyvärr blivit sparkade. Som tränare, och det är bara min egen erfarenhet från 25 år i elitbranschen, så kan man påverka lite grann. Man ska ha tur, ha spelare som är i rätt ålder på rätt plats i livet. Du kan komma till en klubb och vara en jättebra tränare men det kan vara disharmoni i truppen eller någon annan omständighet som gör att man inte får framgång.

ANNONS

Han har sett några hemmamatcher under årets allsvenska och tycker IFK Göteborg spelar bra.

– Men det känns lite krampaktigt ibland. De har så jäkla stressigt med att nå framgång, vilket gör att de nästan spänner sig, kan man se, när de spelar. Det är väl det förhoppningsvis som den nya tränaren kan få ur dem.

Föreläser om sin bok

Annars håller Torbjörn sig sysselsatt genom föreläsningar. I slutet av mars gav han ut boken ”Mot Målet” tillsammans med tidigare GP-journalisten Joel Tivemo. Den handlar om ledarskapet inom idrotten, och hur ungdomarna ska stanna inom den längre. Torbjörn berättar att han ska besöka 20 klubbar under hösten, där flera kommer ha boken som en grund för sitt framtida ledarskap.

– Många ledare tycker den är jättebra. Den tar avstånd från allt med vad toppningen är och att man ska köra sina barn sju mil för att de ska vara med i en akademi och allting sådant. Den försöker titta på vad forskningen säger, att ungdomarna som kommer längst får vara i sin närmiljö och träna med sina kompisar.

Att den metoden fungerar är Torbjörn själv ett levande bevis för.

– Jag växte upp i Partille och vi cyklade alltid till Jonsered. På den tiden var inte Öis, Gais och IFK Götgeborg så aktiva med värvningar som i dag, och hade inte samma koll på ungdomsfotbollen. Det är väldigt utstuderat i dag. Man ska uppleva livet, det är det som stärker en som fotbollsspelare.

ANNONS

Nilsson har sett en fem, sex matcher av det pågående Europamästerskapet. Där är han kritisk till att spelarna inte rör på sig tillräckligt.

– De står och puttar bollen till varandra. En rör sig och så står det nio medspelare sysslolösa. Det är som när man springer stafett. De står och väntar på den som kommer med pinnen, och när de kommer med pinnen, då börjar de springa. Fotboll är ett samspel, att vara i rörelse när du ska ha bollen. Nu är man inte det. Jag ser de här tendenserna från passningsövningar som klubbar till och med på hög nivå bedriver, med bollinnehav, säger han.

EM-tipset

Inför mästerskapet tippade han Frankrike som vinnare. Nu är IFK-legendaren kluven.

– De kan få problem med Spanien. Det är väl den riktiga finalen, även fast Holland är ganska roliga att se faktiskt. De är lite annorlunda. Men man ska inte ta bort engelsmännen heller, för de kan vinna på grund av styrka.

Du helgarderar dig här?

– Ja, jag gör det! Men jag tror på Frankrike längst in, sen är det synd att de tappar Mbappé som kanske bara spelar på 70 procent av sin förmåga med den där masken.

ANNONS

Efter att ha betat av EM, Blåvitt och dagens planer börjar frågorna lida mot sitt slut. Men det finns något som gnager – och förtjänar ett utförligare svar.

Vad är det för bilder Glenn Hysén skickar?

Torbjörn Nilsson skrattar.

– Jag kan inte ta det med dig. Jag kan skicka den till dig så du får se på den, men du får inte ta med den i tidningen! Den passar inte där.

Bättre lycka nästa gång, helt enkelt.

LÄS MER:IFK Göteborg föll i Billborns debut – efter jättebjudning

LÄS MER:Torbjörn Nilsson om Svennis besked: ”Blir ledsen i själen”

LÄS MER:Känslosamma mötet mellan Torbjörn Nilsson och ”Svennis” efter cancerbeskedet

ANNONS