Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Torbjörn Nilssons fina hyllning till Gunnar Larsson: "Han var outstanding"

IFK Göteborgs legendariska hedersordförande begravdes på torsdagen. I samband med avskedet hyllades Gunnar Larsson stort av en annan Blåvitt-ikon.
– För mig är han outstanding, säger Torbjörn Nilsson, som talade på begravningen, till GP.

Den 4 maj kom den tragiska nyheten att Gunnar Larsson, som under 19 år var ordförande i IFK Göteborg och betraktas som en av föreningens största, avlidit i sviterna av covid-19, det här vid en ålder av 80 år.

På torsdagen fick den närmaste familjen tillsammans med bland annat IFK Göteborgs ordförande, Mats Engström, och Socialdemokraternas före detta ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, ta farväl av Larsson under en stämningsfull ceremoni i Domkyrkan.

Klubbikonen Torbjörn Nilsson var inte på plats – men höll ett känslosamt tal till den legendariske ledaren som styrde Blåvitt under föreningens glansdagar då det bland annat togs dubbla Uefacup-guld.

Torbjörn höll tal

"Det var precis som du var ämnad för att vara ordförande för IFK Göteborg under denna fantastiska period. Du har blivit IFK Göteborg på något sätt. Nu har du säkert tagit dig an något ledaruppdrag någonstans där du befinner dig. Du var född ledare, Gunnar. Hoppas du har det bra. Var du än befinner dig.", hörde Nilsson sägas i högtalarna.

LÄS MER: Här begravs IFK Göteborgs hedersordförande Gunnar Larsson

För GP berättar han vidare om vilken tacksamhet han känner för att han fick frågan från familjen om att hålla tal på begravningen.

– Det känns jättehedrande. Jag hade förvisso bara Gunnar som ordförande i tre år i Blåvitt men vi sågs väldigt ofta, på konserthuset, på operan och vi hade många gemensamma intressen. Han fanns där alltid på något sätt. Han var väldigt trygg och man kunde alltid ringa honom om det var någonting.

Nilsson säger att han redan första gången han träffade Larsson insåg att det var en person värd att lyssna på.

– Det finns människor som du känner direkt att det här en person som är ledande och som skapar förtroende. Gunnar var en sådan person. Det finns ledare som inte uppfattas som ledare. Gunnar var ledare från början till slut.

Om Larsson: "Han är outstanding"

För Blåvitts förre skyttekung är Larsson, som efter sina framgångar på Kamratgården utsågs till hedersordförande, den största i klubbens historia.

– För mig är han outstandig. Med den meritlistan han hade så går det inte att säga något annat. Eric Persson (Malmö FF:s legendariske ordförande) kan nämnas där med honom. Sedan hade kanske Gunnar bättre meriter, men Persson är väl den enda i svensk fotboll som är däruppe på samma nivå.

LÄS MER: IFK Göteborg delar ut stipendium till minne av Gunnar Larsson

För Torbjörn Nilsson är det framför allt Gunnar Larssons värme och förmåga att se alla människor som värdefulla som gjorde honom unik.

– Han förankrade allting han gjorde. Det finns vissa ledare som tror att medinflytande är samma som att man får en arbetsuppgift. Men Gunnar visste att man skulle involvera andra människor i ett tidigt stadie. När besluten skulle tas är det viktigt att många är med och känner att de har fattat det, i större eller mindre skala. Det förstod han, säger 65-åringen som känner enorm tomhet efter Larssons bortgång.

– Det är lika tråkigt som när jag fick sms:et att han hade gått bort. Det känns fortfarande lika tragiskt. Gunnar har alltid funnits där på något sätt. Det känns så konstigt när vissa människor försvinner. Han kommer inte finnas mer, det är så himla konstigt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.