Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Toivonen förvånad över landslagschansen

Många trodde nog att Ola Toivonen, 30, hade gjort sitt i landslaget. Men på ett kyligt Friends arena visade 30-åringen vägen i VM-kvalet mot Bulgarien.

Sverige vann klart, 3–0, mot Bulgarien. Ett ganska väntat resultat, men att Ola Toivonen skulle inleda målskyttet och vare en av hemmalagets bästa spelare var det inte många som tippade i förhandssnacket.

– Det kändes bra, jag tänker inte så mycket, jag lever i nuet och är glad för varje träning jag får göra och för varje match jag får spela, säger Toivonen.

– Hela laget gör en jättebra insats, visar tålamod och håller i bollen.

Trodde på generationsväxling

Många trodde nog att Toivonens landslagskarriär var öven när han lämnades utanför Janne Anderssons första landslagstrupp. Men när förbundskaptenen presenterade spelarna som skulle möta Luxemburg och Bulgarien fanns den 30-årige Toulouse-anfallaren plötsligt med.

– Jag var förvånad, när jag inte blev uttagen i första trodde jag att det var en generationsväxling. Men nu är jag här, säger han.

Funderade du på att sluta i landslaget i somras?

– Nej det var inget jag tänkte på. Jag pratade med nära och kära och familj. Vi gjorde analysen att vi får se vad som händer efter sommaren, efter klubbytet och sådär. Att vi får se om landslaget ringer, säger han och utvecklar:

– Tanken att sluta var inte större än viljan att spela i landslaget.

"Sitter i ryggmärgen"

Mot Bulgarien återförenades Toivonen och Marcus Berg. En duo som känner varandra väl. Och samarbetet fungerade bra mot ett blekt Bulgarien.

– Vi har spelat mycket med varandra, vi känner varandra och är bra kompisar. Det sitter i ryggmärgen, säger Toivonen.

Berg om samarbetet:

– Jag tycker att vi gör det bra. Han är mer target och jag går på djupet. Det var ett tag sedan vi spelade ihop, säger han och berättar att de båda värmlänningarna känner varandra sedan tonåren.

– Vi har spelat ihop sedan Värmlandslaget när vi var 14-15 år. Han (Toivonen) var forward och jag mittfältare.

En liten revansch

Ola Toivonen har fått en del kritik under åren – både från media och från supportrar. Efter måndagskvällens match lät det annorlunda.

– Det går snabbt. Vad ska jag säga? Jag har inte så mycket att säga om det, säger målskytten