Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Tobias Sana om rasism inom fotbollen: ”Har känt det i många lag”

IFK Göteborgs Tobias Sana gör succé på planen. I SVT:s program ”Blågula hjältar” berättar han om rasismen han fått kämpa mot under vägen till toppen.
– Jag har känt det i många lag. De säger att ”Du är kanske den bästa här, men du passar inte in i våra system”, säger han i programmet.

I SVT:s serie ”Blågula hjältar” möter den tidigare stavhopparen Alhaji Jeng svenska landslagsidrottare som berättar om rasism och diskriminering i sportens värld och i samhället.

Jeng möter bland andra IFK Göteborgs Tobias Sana, 31, som vittnar om rasism inom fotbollen.

– Jag minns en incident när jag var yngre och spelade i en klubb utanför Angered. Det var något inbrott i omklädningsrummet och det blev en självklarhet att de skulle fråga mig om det, säger Sana i programmet.

Sana säger att han upplevt att tränare valt bort honom på grund av hudfärgen men att andra anledningar angetts.

– Du kan vara bäst i laget men blir inte uttagen för att de säger att du kanske inte passar in i normen hur de vill spela. I friidrott är det den bästa tiden som räknas, är du snabbast är du med oavsett, resultatet står där. Du kan vara den som gör mest mål i fotboll men får ändå inte spela på grund av spelsystemet... de kan ducka alla saker. Jag har känt det i många lag. De säger att ”du är kanske den bästa här, men du passar inte in i våra system”.

LÄS MER: Tobias Sana stortrivs i skräddarsydda rollen

Pontus Kåmark: ”Zlatan hade inte fungerat i Blåvitt”

I programmet är även den tidigare IFK Göteborg- och landslagsspelaren Pontus Kåmark med. För tio år sedan, 2011, gick han ut och menade att IFK Göteborg var en klubb där man inte kan komma fram om man sticker ut. I programmet utvecklar han sina tankar.

– Jag menar kanske inte färgmässigt, men man ville inte ha någon som var annorlunda, utan det var kollektivet och alla skulle ha samma frisyr och det skulle vara välkammat och ordning och reda. Min åsikt är att man inte kunde handskas med någon som stack ut, säger han och fortsätter:

– Vi har ett bra exempel och det är Zlatan Ibrahimovic, vår störste genom alla tider. Det var nog tur att han spelade i nere Malmö, för jag är inte säker på att han hade fungerat i Blåvitt. Han hade varit ett problem tror jag.

Kåmark menar att det ser annorlunda ut i IFK Göteborg i dag.

– De har blivit mer blandade som resten av samhället.

LÄS MER: Stjärnan anklagar svensk basket för rasism

Tobias Sana värvades till IFK Göteborg från Qviding som 19-åring 2009 och lämnade 2012 för spel utomlands. 2019 återvände han till IFK Göteborg där han nu är assisterande lagkapten och nu bär kaptensbindeln i Robin Söders skadefrånvaro. Han säger att även han ser en skillnad på IFK Göteborg 2009 och IFK Göteborg i dag.

– Det har förändrats enormt. De (IFK Göteborg) är mycket i förorterna och gör mycket där. Om jag blir förste kapten någon gång blir jag vad jag vet den första mörkhyade kaptenen i Blåvitts historia, det skulle vara en stolthet och betyda enormt för mig, säger Sana som är uppvuxen i Lövgärdet.

IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild, som var sportchef i klubben mellan 2006 och 2014, har när GP når honom inte sett SVT:s program men skriver i ett sms angående Pontus Kåmarks uttalanden om Blåvitt:

”Det får stå för Pontus, jag håller inte med, du får kolla på bilder så ser du om det stämmer att alla har samma frisyr”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.