Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Tobias Sana klar för BK Häcken

På sin hemsida bekräftar Häcken att övergången är klar.
Tobias Sana skriver på ett kontrakt över 1,5 år med gulsvart.
– Det är kul att komma till ett lag som ligger i toppen, säger han.

Sana säger så här till Häckens hemsida:

– BK Häcken är en förening som har utvecklats och som tar steg för steg för varje år som går och som har etablerat sig i toppen. De hade inte en bra säsong förra året men har omvandlat det till att ligga i toppen i år, där de kanske borde ha legat förra året. Jag tycker att det är rättvist. Det är ett bra lag som spelar en fantastisk fotboll, säger Tobias Sana.

Mittfältaren kommer senast från rivalen IFK Göteborg, en klubb han lämnade under uppmärksammade former.

Ett bråk med tränare Mikael Stahre uppgavs vara anledningen, att han brutit mot klubbens värdegrund angavs som officiell förklaring.

Sana har själv uttalat sig om situationen för SVT.

– Det var ett samtal och jag räckte upp min hand och sa ”deras högerback ser ut som (Lionel) Messi på plan, han får jättemycket tid och jag får jaga honom hela tiden. Jag ser dålig ut i mitt presspel, vi måste hitta en lösning”. Jag tror att tränaren (Mikael Stahre) blev irriterad. Min vilja var att vi skulle bli bättre. När han sa ”fokus!” högljutt, ställde jag mig upp och svarade ”jag är fokuserad” och gick emot honom. När vi lämnade omklädningsrummet sa han ”fokusera på matchen nu”, sedan gjorde vi ”high-five”, sa han då.

”Komma in med en positiv anda”

Sana har gjort över 200 framträdanden för Blåvitt, klubben som han varit i under två vändor. Utöver IFK Göteborg har han också spelat seniorfotboll för Qviding, Ajax, Malmö FF och Århus.

Nu skrivs alltså nästa kapitel i Häcken.

– Jag känner att jag kommer in med rutin att ta hand om de yngre, försöka pusha dem som jag har gjort i alla andra klubbar jag har varit i och försöka komma in med en positiv anda i en grupp som har massa positivitet, säger han.

Ericsson: ”En spelare som passar vår identitet”

Häckens sportchef Martin Ericsson är nöjd över att Sana skrivit på för klubben.

– Det känns bra. Det är en spelare som passar vår identitet. Han är en offensivt skicklig spelare som vi kan se på lite olika positioner. Kanske främst ute på höger och vänster kant. Men han kan också spela centralt. Han har stor rutin och vi förväntar oss att han ska kunna vara med och bidra direkt, säger Ericsson till GP.

När inledde ni kontakten med honom?

– I och med skadan på Ali Youssef som vi olyckligt fick mot Elfsborg så har vi börjat värdera och i ganska närhet efter det kände vi att vi behövde få in en spelare.

Skadan som Youssef drog på sig i matchen mot Elfsborg innebär att han kommer missa resten av säsongen. Dessförinnan sålde laget en annan ytter, Leo Bengtsson.

Hur är hans motivation nu efter allt som har varit?

– Det får du fråga honom om. Men känslan är att den är bra. Han är sugen på att spela fotboll och bidra till BK Häcken, säger Ericsson.

I morgon torsdag kommer Sana att träna med Häcken för första gången. Debuten kan sedan ske redan i måndagens möte med Mjällby.

Kontraktet är skrivet på 1,5 år och det finns en möjlighet till en förlängning med ytterligare ett år.

GP har varit i kontakt med IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild, som inte vill kommentera saken.

LÄS OCKSÅ: Fem punkter – därför är BK Häcken med i toppen

LÄS OCKSÅ: Alexander Jeremejeff gjorde tvärtom alla andra – valde att stanna trots målsuccén

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.