Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Tobias Sana första ord efter uppbrottet med Blåvitt

Han har varit tyst sedan det blev officiellt att han lämnar IFK Göteborg. Nu tar Tobias Sana bladet från munnen om konflikten med Blåvitt som ledde till uppbrottet tidigare i sommar.
– Det sårar mig. Det är så oprofessionellt, säger han till SVT.

Upprinnelsen till det som slutade i att Tobias Sana lämnade IFK Göteborg mitt under pågående säsong skedde under pausen i mötet med Kalmar FF under våren. I en intervju med SVT berättar Tobias Sana nu om händelsen som konflikten grundar sig i.

– Det var ett samtal och jag räckte upp min hand och sa ”deras högerback ser ut som (Lionel) Messi på plan, han får jättemycket tid och jag får jaga honom hela tiden. Jag ser dålig ut i mitt presspel, vi måste hitta en lösning”. Jag tror att tränaren (Mikael Stahre) blev irriterad. Min vilja var att vi skulle bli bättre. När han sa ”fokus!” högljutt, ställde jag mig upp och svarade ”jag är fokuserad” och gick emot honom. När vi lämnade omklädningsrummet sa han ”fokusera på matchen nu”, sedan gjorde vi ”high-five”, säger han.

Incidenten följdes upp av ett möte parterna emellan dagen efter. Då meddelade klubben att 32-åringen inte skulle få träna och spela på en vecka. Blåvitt refererade till frånvaron som ”personliga skäl”. Snart bokades ytterligare två möten in, som enligt Tobias Sana slutade med att klubben arbetsbefriade publikfavoriten, vilket togs emot med stor förvåning från huvudpersonen själv.

– Att den incidenten ska göra det här, gör att det svider, det sårar mig. Det är så oprofessionellt.

”Fått mig att lida i det här”

Att han, vilket klubben skrev i sitt pressmeddelande, skulle ha brutit mot klubbens värdegrund, menar han inte stämmer.

– Jag skulle snarare säga att de har gått emot sina egna värdegrunder med kamratskap sett till hur de har uteslutit mig, där jag inte har fått träna, säga hejdå till mina lagkamrater, där jag har fått gå i ett vakuum psykiskt och inte veta vad som ska ske. Det är snarare de som har fått mig att lida i det här.

På fredagen meddelade IFK Göteborg på sin hemsida att man nått en ömsesidig överenskommelse med Sana om att säga upp avtalet från 15 juli. Därmed är göteborgaren med Marieholm som moderklubb fri att skriva på för en ny klubb.

Blåvitt meddelade då även att Tobias Sanas namn kommer ingraveras på Kamratstenen då han spelat 200 matcher för klubben.

LÄS OCKSÅ: Det saknas en pusselbit i Sanagate

LÄS OCKSÅ: Stahre berättar om händelsen som berörde honom

LÄS OCKSÅ: Officiellt: Blåvitt bryter kontraktet med Sana

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.