Tobias Hysén är Ukrainadödaren

Svenska herrlandslaget har besegrat Ukraina en gång. Då gjorde Tobias Hysén det enda målet. Här ger han sitt tips på hur man blir en Ukrainadödare.
– Kom fri med målvakten och skjut bollen i mål, säger Hysén.

ANNONS
|

”Erik Hamrén ville behålla vinnarmentaliteten. Det fick han. Även om väntan blev lång. Tobias Hysén skickade in segermålet – 1-0 i andra tilläggsminuten.”

Svenska Dagbladet rapporterar från träningslandskampen mellan Sverige och Ukraina den 10 augusti 2011. Den enda gången som Sverige besegrat Ukraina i en fotbollslandskamp på herrsidan.

– Jag minns att vi var i Ukraina den gången, lite grann i syfte att det skulle spelas mästerskap där året efter.

Tobias Hysén letar i minnesbanken.

Vad kommer du ihåg från matchen?

– Jag kommer ihåg att jag började på bänken och att vi var rätt tillbakapressade i perioder. Isaksson (Andreas, tidigare landslagsmålvakt) gjorde en jäkla match då. De hade massa bra frisparkar.

ANNONS

LÄS MER:Så få svenska fans väntas se åttondelsfinalen på plats

Tobias Hysén behövde inte många minuter på planen innan han hittade nätet. Med tio minuter kvar bytte han av Alexander Gerndt. En Anders Svensson-passning och en Hysén-löpning senare small det.

– Jag var inte inblandad så mycket i spelet men så fick Anders bollen och jag tar en av mina löpningar. Sen är han så skicklig att han sätter bollen helt perfekt och jag hinner slå en blick på målvakten som jag ser kommer ut och sen bara jag vrickar den förbi honom. Det blir rätt snyggt men det ser svårare ut än vad det är, säger Hysén.

Så blir man Ukrainadödare

När han fortsätter att prata om matchen 2011 tycker han att Ukraina var bättre i förhållande till Sverige då än vad de är i dag.

– Det såg man inte minst på den EM-matchen ett år senare...

Ja, Sverige sänktes av Ukraina då. Andriy Shevchenko blev stor matchhjälte med sina två mål när han sänkte Sverige i gruppspelet 2012. På fyra möten lagen emellan har svenskarna endast lyckats besegra Ukraina en gång – när Tobias Hysén gjorde mål alltså.

Men nu är det andra tider. Hysén ser Sverige som favoriter.

– Ja! Jag har sagt 2–0 och står fast vid det.

LÄS MER:Det här väntar landslaget i kväll – scouten om Ukraina

Han säger att om Kulusevski startar så tror han att det kommer vara en match som passar supertalangen.

ANNONS

– Ruslan Malinovskyi och Oleksandr Zintjenko (Ukrainas stjärnor) har lite fria roller på kanten och på mitten och då är de inte alltid på plats för att försvara sen. Då är det på deras vänsterkant de tappar folk och om Dejan kan utgå lite från den kanten och sedan komma in i sitt spår så kommer det passa honom perfekt.

Har du några tips på hur man blir Ukrainadödare?

– Haha! Kom fri med målvakten och skjut bollen i mål, säger Tobias Hysén.

Här är Sveriges facit mot Ukraina

1 juni 2008, träningslandskamp: 0–1

9 februari 2011, träningslandskamp: 5–6 efter straffar

10 augusti 2011, träningslandskamp: 1–0

11 juni 2012, gruppspel EM: 1–2

Källa: Transfermarkt

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS